Segueix-nos
Vols rebre el Singular?

Comentaris

05/03/2012
00:00  h.
Amb criteri
Subvencionat
"Es comença atacant les subvencions i s’acaba atacant la immersió lingüística"
Gràcies a una ploma audaç tothom ja sap, des de Madrid fins a Pequín, que la Institució de les Lletres catalanes em va donar una subvenció de 10.000 euros per escriure un llibre sobre ciutats. Hi ha tota una literatura èpica contra les subvencions. I sembla que toca el cor de la gent perquè quan algú aconsegueix una subvenció ho diu amb la boca petita, tot i que és una gran responsabilitat i per tant un gran honor. Quan vaig treure el llibre del Pla alguns crítics literaris van creure que havien d’insistir que era un llibre pagat per Lluís Prenafeta (diner privat); ara espero que quan aconsegueixi enllestir aquest, alguna veu independent recordi que és fill d’una subvenció donada en temps del president Montilla.

La cultura i l’art s’han fet sempre prop del poder. Només cal mirar la història per veure que quan el poder decau la cultura es desinfla. Nosaltres mateixos vam tenir una entrada magnífica al Renaixament, primer a través de Barcelona i després a través de València, fins que amb l’establiment de la monarquia a Madrid vam anar perdent el pols. No és casualitat que el modernisme i el noucentisme florissin en un moment en què Barcelona aspirava a controlar Espanya i tampoc no és casualitat que el fracàs d’aquell projecte polític acabés amb l’etapa més brillant del nostre país en l’època moderna. Sense poder polític, l’estat va acabar domesticant els empresaris amb títols nobiliaris, amb monopolis de l’estat o senzillament els va substituir, després de la guerra, per una casta de nou rics més inculta i manipulable. Si Espanya hagués donat un bon planter d’artistes, a més d’un exèrcit, el català seria un patués.

El que s’ataca en realitat, quan es critiquen les subvencions, és el poder de la Generalitat. Es comença atacant les subvencions i s’acaba atacant la immersió lingüística. Si dic que la delegació de l’Institut Ramon Llull a Londres és un ordinador portàtil i que la seu de l’Instituto Cervantes és una mansió en un dels millors barris de la ciutat, queda clar de què parlem. Com sempre el problema de les subvencions no són les subvencions, sinó quin poder les dóna i qui les rep. Qui no vegi relació entre la seu anglesa del Cervantes i els llibres que ven Ruíz Zafon que torni a l’escola. La idea que el capital privat és infalible ha quedat prou desmentida. Si el diner privat és lleugeresa i velocitat, el poder polític és solidesa i potència. El capital s’ocupa dels interessos immediats i no té pàtria, i cal un contrapès que inverteixi a llarg termini a favor d’un espai concret de relacions.

Tocant a la cultura, tant li fa d’on surtin els diners. L’important és que hi hagi el màxim número d’opcions, perquè no haguem d’acabar tots marcant el pas de l’oca. La base de la llibertat és l’equilibri de poders. El problema és que és difícil que els empresaris catalans inverteixin en la cultura del país mentre paguin els impostos fora -per això tenim un percentatge tan alt d’artistes rabiuts i trastocats que intenten convertir Catalunya en el seu vàter. Els grans moments d’una societat s’han donat quan la cultura i el poder han anat en la mateixa direcció. Ara que la guerra està mal vista, la cultura s’ha tornat més important. Per això l’alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, insisteix que “és el moment d’invertir en organitzacions culturals”. La cultura està substituint els exèrcits com a base econòmica dels països -dins dels límits del possible- i hauríem d’aprofitar-ho.

De fet, si avui podem llegir que les inversions estrangeres a Catalunya no han baixat malgrat la crisi, ¿és gràcies a l’ambient cultural que vam heretar del franquisme o als esforços públics que s’han fet per capgirar la situació? Es fàcil criticar les subvencions en un Estat on es pot ser diputat amb un currículum de pena i pontificar a la premsa sobre Catalunya creient que Santa Maria del Mar és una església –“què t’hi jugues?”- d’estil romànic. Jo crec que les subvencions són bones sempre que els beneficiaris compleixin uns requisits, i que no es gastin els diners en taxis i en gin tònics.
Imprimir Enviar notícia
FacebookTwitterLa TafaneraRemoumeIndependènciaCatosferaMeneameYahoo
18Veure i/o afegir comentaris
Jordi:Per a William: Perdoneu. En el vostre comentari del dia...
(18 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Subvencionat
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Jordi
08/03/2012 20:18
Per a William: Perdoneu. En el vostre comentari del dia 5, a les 23:48, la darrera frase diu: "El problema amb la seva subvenció és que se la donen aquests mateixos governants..." Hauria de dir, correctament, "...és que els la donen..." O bé, tal com en català oriental genuí es diu oralment, "...és que els hi donen..." Tal com ho escriviu és un castellanisme, del castellà "...es que se la dan..."
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Lady Di
06/03/2012 14:07
"William" no he entès si el teu amic és governant corrupte o inepte, o escriptor corrupte o inepte... o potser és que la màquina que fas servir tu en el teu idioma t'ha traduït malament, de manera totalment imbècil, o corrupte o inepte, al nostre.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
william
05/03/2012 23:48
Som certament un país d'imbècils a on la demagògia liberal ha calat fons: ens indignem contra la subvenció directa de quatre duros i consentim el saqueig public en benefici de mans privades a base de favors ocults. Trobem indignant que es subvencioni un escriptor però ens importa ben poc que la majoria de profetes del lliure mercat treballin per mitjans subvencionats indirectament. El problema amb la seva subvenció és que se la donen aquests mateixos governants corruptes o ineptes.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcís
05/03/2012 21:00
A) Del primer punt i seguit .. primera notícia que hi tinc! B) Subvencions .. per a necessitats bàsiques particulars o socials ( no n'és el cas)! C) No capgirem-hi .. la majoria d'obres literàries s'hi han fet des de la pobresa! D) espanya és perversió així corrupció .. no esquitxem la cultura! E) Els coneixements/ formes de viure .. n'han d'ésser naturals que no ' manegats '! PD: qui té més currículum: persona amb grapat de treballs durs/ molt durs físicament així com fastijosos ( de fastig que no fàstic, que potser també!) àdhuc aturat/ deixat a sa sort o .. plurititolat de ' lletres ' o ciències (sense més) d'aixopluc patern vers l'administratiu, i tururut? Nota: l'únic, el més important , allò on s'hi fonamenta tot és la puresa d'esperit o empatia amb grau màxim vers el proïsme a l'hora d'ésser diputat ( per a la resta ja hi són els tècnics, especialistes, qualificats o coneixedors d'allò més!)! Anotació al marge: pobra Catalunya!, al final hi queda millor hom amb vida laboral en blanc que no pas qui s'eslloma .. quan, justament, hauria d'ésser l'inrevés ( i així ens hi va!)!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Agusti
05/03/2012 20:23
Simplement molt bo: un foc de brasa ardent i permanent, més eficaç a la llarga que no cap foc d'encenalls que viu de la falsa llum que projecta per esvair les ombres de la propia ànima. Escriviu, senyor Vila, molt bé per dir moltes coses, mentre altres fan creure que escriuen bé per no dir absolutament res de substancial Ja friso per llegir el llibre sobre, sembla, els homes catalans o la masculinitat catalan (i ja sabeu prou bé el perquè del meu interès) Com deia l'Emmanuel Mounier. "Passez les forts, vous vous expliquerez après" Doncs aixo i salut, peles i dona (es) que Déu nostre Senyor ens sigui generos.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
antiliberal
05/03/2012 19:04
No sou precissament els liberals els que tot el dia us esteu queixant de les subvencions?
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Alumne
05/03/2012 17:35
No fotis que ara també escriu les memòries de Pujol, capítol numero 69, i sense cap subvenció, evidentment, cabrer. Aquest noi, o el que sigui, és un filàntrop.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
mestre
05/03/2012 17:15
Cabreta. Què t'ha fet el Vila?Jo sempre que el veig va amb un llibre a la mà. Li dic: com van les dones, perquè no et cases? I ell em diu: tinc feina, quan sigui més gran em farà més il·lusió
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
andrea
05/03/2012 16:53
colta, Sebastià, però el cabrer i la seva cabra subvecionada van arribar a casar-se (per l'Església?) o només eren parella de fet?.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Sebastià
05/03/2012 15:16
Aquesta "ploma audaç" com el qualifica el Sr. Vila, dedica el seu darrer article a dir tota mena de penjaments d'un ex-amic seu. La cosa menys dolenta del que l'acusa és d'haver-se casat amb una dona grassa. ¿Com justifica en Ploma Audaç el vessament massiu de merda al damunt d'un ex-amic? Doncs diu que abans era bona persona, i ara sembla que no. Com diuen els valencians: el mort li diu al degollat: qui t'ha fet eixe forat?
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
la cabra en un taxi
05/03/2012 13:36
Es comença atacant les (meves) subvencions i s'acaba amenaçant de fer-me treballar com tothom... però què s'han cregut, aquesta gent!.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Joan
05/03/2012 13:23
Bravo Vila. No afluixis. Ja saps que no val la pena perdre ni un minut ab els rondinaires del vàter i tot això que dius. Escriu. També celebro, ab el torsimany, que no sostregis. No es pot comparar allò amb la teva solidesa, per sort.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Carles fv
05/03/2012 13:11
Diguem-ho clar. Qualsevol estat (o país que preté esdevenir-ne) necessita un ministeri de propaganda. allo que va inventar un tal Goebels.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Ignasi Torra
05/03/2012 11:57
Home Lluís, dubto que els sociates li donessin al Vila la subvenció a dit. Devia presentar un projecte, i li devien aprovar.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Lluís M.
05/03/2012 11:46
Tinc més fe en el concurs i posterior control que en la subvenció a dit.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Torsimany
05/03/2012 10:11
Ja no sostreges gens. Molt bo.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
ramon
05/03/2012 08:48
art i poder, poder i art, jo sempre els dic als meus amics que els grans moviments artístics i literaris neixen on hi ha poder polític i econòmic. De veritat algú creu que el Renaixement va passar perquè un dia als italians se'ls va ocórrer ser més "clàssics"? Miquel Angel i Leonardo no haguessin sobreviscut ni dos segons sense els diners que els donaven els poderosos. A més a més, 10.000 euros són la xocolata del lloro en un país on cada km de carreteres ens en costa un milió.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Pol
05/03/2012 00:55
PAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM hahahahha molt bon final!
Tags
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida