Segueix-nos
Vols rebre el Singular?

Comentaris

23/03/2012
00:00  h.

(En)raonar

CAMÍ DEL PACTE
"Quan el govern de Rajoy ofereixi diners a canvi de renunciar al pacte fiscal, el govern Mas i la socitat catalana hauran de decidir: acceptar els diners o avançar cap a la sobirania"
L’actual legislatura està molt marcada per la crisi econòmica i la seva evolució i, també, pels possibles pactes. Pactes al Parlament de Catalunya que han de permetre a CiU garantir la governabilitat —per la via de la geometria variable—, i pactes amb el govern espanyol per garantir la negociació d’un nou model de finançament que anomenem, per simplificar, pacte fiscal, que és un eufemisme per no dir-ne directament concert econòmic. És d’aquest segon pacte del qual m’interessa parlar avui, perquè és clar que aquest és un dels principals objectius del govern que presideix Artur Mas. Tothom té clar que aquest hipotètic pacte comporta posar tots els ous del programa de govern en la qüestió econòmica. Més en concret, de la sobirania fiscal.

El camí cap al pacte ja ha començat. El president Mas ja ha explicat les condicions de la reivindicació catalana: la recaptació de tots els impostos —l’anomenada caixa pròpia-; la sortida del règim comú que imposa la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA); el pagament dels serveis que el govern central ens presta; i l’establiment d’una quota de solidaritat que Catalunya mantindria amb d’Espanya. El PP també ha començat a marcar les seves posicions. No sembla que els populars estiguin gaire disposats a pagar tots els deutes pendents ni es mostren gaire entusiastes de donar un tracte diferenciat a Catalunya. Ans al contrari. Tanmateix, alguns il•lustres representants del PPC han gosat insinuar que el conflicte generat per la reivindicació catalana podria liquidar-se amb l’oferiment d’uns quants milers de milions d’euros (uns sis mil milions), els quals, segons ells, farien disminuir el dèficit fiscal català. D’aquesta manera, doncs, s’acontentaria la part de la parròquia catalanista —i els ciutadans— que sent preocupació per la greu situació econòmica actual. La meva posició ja es poden imaginar quina és: o blanc o negre però res de mitges tintes. Els sis mil milions garantirien una millora temporal però de cap manera contribuirien a esmenar una situació econòmica injusta que vivim —patim!— d’ençà de fa massa anys.

Ara bé, una cosa és clara. Quan el PP i el govern Rajoy ofereixi diners a canvi de renunciar al pacte fiscal, el govern Mas i la societat catalana hauran d’encarar una contradicció: acceptar els diners o bé avançar cap a la sobirania per mitjà de l’anomenada Transició Nacional. És a dir, caldrà decidir si acceptar els sis mil milions i resoldre els problemes de tresoreria o bé mantenir la posició ferma a favor del pacte fiscal. Aquest serà un dilema transcendent que caldria afrontar sense caure en la trencadissa i l’enfrontament que va generar la celebració del referèndum sobre l’Estatut de Catalunya del 2006. Servidora creu que avui dia no ens podem permetre una confrontació com aquella perquè seria letal per a l’avenç del nostre país i perquè, a més, tan sols afavoriria al PP, que és qui té una posició avantatjosa davant la negociació d’aquest nou model de finançament. Sovint es diu que les persones tenim una memòria molt curta. Certament, cal que no oblidem què va passar la primavera del 2006. Hi vam perdre tots. Hi va perdre el país.
Imprimir Enviar notícia
FacebookTwitterLa TafaneraRemoumeIndependènciaCatosferaMeneameYahoo
7Veure i/o afegir comentaris
cati:Desitjo que ho tinguem tots clar... I em refereixo a Esquerra, que...
(7 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
CAMÍ DEL PACTE
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
cati
24/03/2012 17:54
Desitjo que ho tinguem tots clar... I em refereixo a Esquerra, que ha estat tant miop com per donar tot el poder de Catalunya al PSC.PSOE pel fet de ser "d'esquerres", i també a SI i a les CUP, que és creuen la essència pura i sense contaminació..... Ens cal no ser tant "purs" i anar tots units per poder fer força davant un adversari que va unit, dretes i esquerres. El més semblant a un espanyol de dretes, és un espanyol d'esquerres, i el demés son rondalles...
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
J
23/03/2012 22:08
L'objectiu de les classes dirigents españoles es fer desapareixer Catalunya, es a dir, la llengüa, la cultura, els partits catalans i la empenta/iniciativas catalanes. Ja ho dien, volen "equilibrar España", aixó implica reduir Catalunya al nivell de Galicia o Extremadura, per aixó sabotejen la Generalitat i l'economia catalanes. Consideren la crisi económica com una oportunitat magnifica i una coartada perfecta per acabar d'aniquilar tots els nostres punts forts i diferencials. Les clases dirigents CiU al capdavant sempre es venen el pais per un plat de llenties. Dubto que hagin cambiat. Nomes ens queda l'empenta de la societat civil i un parell o tres de partits que no s'han venut encara. L'unic cami per no acabar a la miseria moral i material es denunciar els actes de traidoria i al mateix temps ajudar als partits independentistes amb la esperança de que el creixement dels partits independentistes estimuli CiU a passar al costat in dependentista.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcís
23/03/2012 19:58
-- Com podem viure/ conviure amb qui ens vol arruïnats i silenciats del que som? -- com ídem estant-hi envoltats de mitjans, polítics i majoria social .. perversa? D'altra banda, un cop conquerit Múrcia àdhuc coadjuvant-hi en la de Granada ( per no parlar dels temps de Pedro I el Cruel ..) .. on era/ és el respecte pel que feia/ fa als territoris catalans? PD: mai per mai n'han acomplit cap Tracte/ Conveni/ Acord/ Pacte! Nota: tanmateix, si ho n'acceptessin, tornar a escoltar, resistir i patir totes ses infàmies vers nosaltres ( que si ens quedem ' sos ' diners, que si no som solidaris, que si d'un ' català ' què s'hi pot esperar, que si . . . . . )? Anotació al marge: però, a hores d'ara, encara hi ha algú que no se n'adoni que sa fi és deixà'ns-hi com aquelles ' Hurdes ' .. i que no ens hi tenen per espanyols ( i si ens hi tenen, no poden permetre siguem ' capdavanters ' .. d'ací insultà'ns-e àdhuc tapant-s'hi amb el ' és que no volen ser espanyols '!)?
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
23/03/2012 19:46
Res, prometran quatre duros i després no cumpliran, els antecedents són clars: fons de competitivitat, disposició adicional tercera de l'estatut, consignació d'inversions repetidament als pressupostos de l'estat...etc
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Jomateix
23/03/2012 15:31
El problema no són 6.000 M€ o 16.000 M€. El problema és que un pacte d'aquesta mena, el seu acompliment, depèn totalment de la 'bona voluntat' del Govern espanyol, tant sia del PP com del PSOE, i a aquestes alçades de la festa hauríem de tenir clar, molt clar, que els espanyols de 'bona voluntat' no en tenen gens ni mica, i no es pot pactar amb qui no té paraula ni voluntat de complir amb els seus compromisos. Tenim l'exemple dels 759 M€ pendents, aprovats per 'Llei espanyola' i que encara ens rategen! I amb aquesta gent s'ha de pactar res de res?. No!, fugim que fem tard...
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Richard
23/03/2012 09:07
Mònica, el teu diagnòstic és equivocat, no només pel fet que Espanya no té diners per compensar Catalunya, sinó perquè durant uns quants anys més ens seguirà prenent el que pugui. Per això sospito que ja s'està pactant una independència controlada.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Downe Kstdayr
23/03/2012 01:16
Espanya no te diners per oferir un pacte fiscal digne. Allò d'obrir una mica l'aixeta per calmar els catalans ja no és possible. Espanya s'enfonsa. O s'aferra a Catalunya i xucla de la mamella fins a deixar-la seca amb la vana esperança de salvar-se o caurà. I nosaltres amb ella. És o ells o nosaltres.
Tags
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida