Segueix-nos
Vols rebre el Singular?

Comentaris

29/03/2012
00:00  h.

La tortuga de l'Ateneu

Estat propi: ara toca Unió
"Quan no es pot conviure en un mateix espai, la gent, normalment, se’n va o es tira per la finestra"
En la història hi ha moments de tot. Hi ha èpoques accelerades o somortes, vibrants o dodecafòniques, plenes o ermes. I després hi ha els moments fundacionals. Tenim la sort, els catalans del segle XXI, d’estar-ne vivint un d’aquests. No em poso solemne, constato.

El catalanisme, que és un moviment viu, ha anat evolucionant des d’aquell primer miracle que va ser la Renaixença. A quatre gats els va donar per aturar-se un dia, escoltar la seva parla, i adonar-se que allò que sentien era una llengua. Com diu el professor Bibiloni: “Nosaltres no som catalans perquè parlem català; sinó que parlem català perquè som catalans”. A partir d’aquí uns van descobrir que hi havia hagut una història, i unes tradicions, i un dret, i un folklore. El catalanisme té un origen cultural.

Però contra aquell esllanguiment jocfloralista i una mica estèril, s’alçaria un primer teòric del catalanisme polític, Valentí Almirall, que va fracassar si per triomf entenem l’èxit. Però algú havia de dir-ho. Reformulat, l’esclat del catalanisme arriba amb la modernitat i la brillantor dels homes de la Lliga. Els joves Prat de la Riba i Cambó suposen un corrent d’aire fresc que ho capgira tot. No només teoritzen, ni en tenen prou en discussions d’envelat, volen fer política. Des d’aquell moment, el catalanisme reformista queda instal•lat en l’eix central de la política catalana, i als seus extrems s’hi situen els federals i els –poquíssims- independentistes del moment. La idea imperial de Prat i la reforma camboniana d’Espanya centren el discurs. Però arriba un moment en què la nació no en té prou.

Macià i Esquerra mouen el centre del moviment catalanista. Es fa més “democràtic”, més “popular”, arriba a capes on mai el catalanisme no havia arribat. Però continua essent, bàsicament, un moviment que encara no es planteja –parlo en termes generals- la secessió. Excepte Macià mateix i els seus seguidors, i Carrasco i Formiguera, no em dóna la impressió que poguéssim comptar gaires independentistes més. Amb el pujolisme passarà una cosa semblant. El nou pacte “constitucional”, sortit de la letal dictadura feixista, torna a posar el moviment catalanista en la línia del pacte amb Madrid.

Però la democràcia té algun preu que s’ha de pagar. La normalitat democràtica, la rutina, el dia a dia, fa que poc a poc es vagi constatant l’autèntic tarannà espanyol. La impossibilitat ja certificada i manifesta que a Espanya puguin conviure nacions diferents. I quan no es pot conviure en un mateix espai, la gent, normalment, se’n va o es tira per la finestra. Sincerament, preferiria la primera opció.

I això és el que ha passat en el moviment catalanista. Ens n’hem anat d’Espanya. Ara sí que l’eix ha girat i l’independentisme ha consolidat un seu espai central que ambicionava, que semblava possible, però que no acabava d’arribar mai. Aquesta és la clau del moment actual. Fora de l’espai central del catalanisme, ocupat per l’independentisme, als extrems, s’han situat els catalanistes moderats o reformistes i els federalistes. El canvi que això suposa és extraordinari: estem molt a prop de deixar de ser catalanistes per ser només catalans.

El catalanisme, doncs, s’ha alineat darrere la bandera de l’estat propi. Haurien d’estar sonant les campanes del nostre país d’alegria. Però encara no poden repicar: hi falta Unió Democràtica de Catalunya.

És un moment històric que exigeix estar-ne a l’alçada. No sempre una generació pot albirar el matí de la llibertat. El proper congrés d’Unió és molt més que un congrés. És situar Unió en el centre del catalanisme o allunyar-lo, és apostar pel futur o pel passat, és situar-se en el centre del país o en els extrems. La història d’Unió és exigent; però encara ho és més el seu futur. Cal responsabilitat. I avui, gràcies a Déu, ser responsable és ser independentista.
Imprimir Enviar notícia
FacebookTwitterLa TafaneraRemoumeIndependènciaCatosferaMeneameYahoo
9Veure i/o afegir comentaris
Juli (Badalona):Home, que un partit i Vila D'abadal inclòs, hagin fitxa...
(9 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Estat propi: ara toca Unió
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Juli (Badalona)
30/03/2012 13:08
Home, que un partit i Vila D'abadal inclòs, hagin fitxat a un dirigent de Plataforma X Cat per dirigir l'educació de les escoles de Barcelona, creieu que estaran per discursos catalanistes ? Extrema Dreta a tope. No sigueu ingenuus. Unió sempre serà la extrema dreta i en Vila D'Abadal que tot li està bé, no pretengui fer-se publicitat. Que deixin d'enganyar-nos.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
30/03/2012 03:41
Lidia, aixó es extrapolable a qualsevol partit polític d'arreu del món. Els partits polítics no es poden posicionar mai, l'unic que poden (i han de) fer es fer-se eco del que demanen els seus votants. CDC + UDC defensarà el catalanisme quan els seus votants així ho demanin.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
militan de Unio
29/03/2012 20:46
no fem més demagògia i recordem que els partits polítics representen un segment de la sciedad, no tota la societat
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcís
29/03/2012 19:59
Gairebé n'agraeixo totes les arrabassades i crims que ens hi fa espanya si són per posar en estat d'alerta tant de català de bona fe ( així ignorant) àdhuc de simple ésser humà amb consciència, de bona consciència!, ço és, com bé n'acaba el text .. el farà ser, per fi, ' responsable ' així pro sobirà/ demanar se'ns independitzin d'una punyetera vegada! PD: espanya és misèria i mort moral i material i seguir-hi .. n'és ser ' còmplices de nostre propi assassinat '! Nota: si encara a hores d'ara no se n'adona .. vagi's a fer una volta per on diuen d'ésser compatriotes nostres i sabrà els cops que hi rep! Anotació al marge: verament n'estic esgotat de tant ' nyic-nyic ', de capgirella'm indefinidament pel mateix assumpte .. si us plau!, què més ens hi han de fer?
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
ferran
29/03/2012 15:16
Molt bo el comentari de Jordi (13:23)...Nomes afegir, que accepto els molts errors comesos pel Catalanisme al llarg de seva historia recent dels últims trenta-cinc anys. Potser que davant les circumstancies i de les contradiccions en que ens hem trobat eren inevitables...Peró el que no podem fer mai, és fer de tontos útils del espanyolisme. Com sí han fet segurament amb bona fe, molts polítics independentistes (dividits i barallats) gastant unes energies que no tenim, en focs d'artifici que no van en cap lloc. Nomes serveixen per fer el joc a la extrema dreta feixista que espera la seva oportunitat...El camí per la independència passa per ser decidits i valents. Peró sense unes grans dosis d'intel·ligència i oportunisme no arribarem a cap lloc...Una bona mostra d'intel·ligència i camí a seguir, és la recent Assemblea Nacional del palau Sant Jordi.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Jordi
29/03/2012 13:23
Francesc Cabana té mil vegades escrit que no hi havia res que pogués dir-se de Banca Catalana que no pogués dir-se també d'altres entitats financeres espanyoles que, d'haver-les retut el mateix tracte de l'estat, haurien fet també la fi del cagaelàstics. Hauríem d'adonar-nos d'una p*** vegada que Espanya no és un estat de dret. Espanya no és una democràcia. No perquè no accepti el dret a l'autodeterminació, no. El dret a l'autodeterminació no l'accepten la majoria de les democràcies (encara que la tendència és a què es pugui partir peres sense necessitat d'acabar a hòsties). Espanya no és una democràcia entre d'altres raons perquè no hi ha divisió de poders. El poder judicial, concretament, és un titella de l'executiu. I això en el supòsit que l'executiu no sigui també un titella. Un titella del poder autèntic. En relació amb el catalanisme la cosa no pot ser més evident. Un independentista d'aquells que sembla que el seu gran enemic sigui Convergència pot cridar Mori el borbó! i tan panxo. Aquestes coses, al sistema no li fan ni pessigolles. Al contrari: aquestes coses li van de perles. Que el catalanisme doni una imatge com la que dóna el Joan Tardà li va de meravelles. I per la mateixa raó no tinguis por que la Fiscalia obri sumari per cap sucu-sucu de l'Esquerra del Tripartit. Ara bé, el sistema, o sigui Espanya, quan veu CiU recolzant les consultes pel dret a decidir, quan veu cops de colze entre la nostra gent d'ordre per ocupar la primera filera d'una conferència d'Andreu Mas Colell o quan llegeix editorials de La Vanguardia mostrant comprensió i fins i tot simpatia davant una CiU que té gestos sobiranistes, ui, llavors. Llavors sí que s'escagarrinen. Llavors sí que repassen dossiers que tenen preparats per contingències així i ja podem comptar-hi que no passaran ni 48 hores perquè obrin els telenotícies amb catalans emmanillats.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Jordi
29/03/2012 11:11
Ahir un conegut em va enviar un correu electrònic fent-me la pregunta de si recordava quina va ser la darrera vegada que dins l'entorn de la nostra gent d'ordre es produeix algun gest nacional i al cap de poques hores no ho responen amb imatges als telenotícies de persones emmanillades més o menys d'aquell entorn. No vaig saber què respondre perquè hauríem de tirar molt, molt enrere i la meva memòria no dóna per a tant. Però sí que vaig pensar que, tan bon punt Unió assumís les posicions de Vila d'Abadal, tindríem algun democristià amb manilles obrint els telenotícies acusat, no sé, de pagar en negre la dona de fer feines.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
29/03/2012 09:18
En Patxi López no és més que un peó del nacionalisme espanyol, un pobre home que fa el paper assignat. Hem de ser conscients que si be fins ara era rapinya i menyspreu, es pot dir que el conflicte, els prolegòmens de la lluita per la independència ja ha començat la seva fase decisiva. Veu que hem perdut la por, i l'Estat mou les seves fitxes, es prepara per a neutralitzar-nos, sense que fora d'Espanya es noti gaire. El setge actual anirà creixent, mitjançant l'economia, les lleis, els jutges, etc., i òbviament la política, car ells tenen la paella pel mànec. Si la discriminació de les infraestructures catalanes o la desaparició del sistema bancari català són peces clau per restar-nos força, el control de la policia els és vital per neutralitzar qualsevol iniciativa reixida, arribat el cas, àdhuc empresonar polítics. Després ja s'inventaran alguna llei per a justificar-ho. Siguem-ne conscients perque, des de les clavegueres de l'Estat, ja han començat la partida, a partir d'ara tocarà bastos dia si dia també, a plena llum o d'amagat, i cal decidir quin paper farem davant els nostres fills i el món.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Lídia
29/03/2012 09:11
Ni CDC és independentista, ni ho és UDC. Aniran adaptant el discurs per no perdre vots i seguir mantenint els seus privilegis econòmics, però se'ls en refot Catalunya. Els diners i el poder per damunt de tot.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida