Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Opinió
0 Comentaris Imprimir +A -A
Opinió.
27/11/2010
Democràcia, cara o creu
"És un fàstic la democràcia perquè ningú no la respecta"
Cap de setmana d’eleccions. Reflexionar i votar, o no votar. La democràcia s’ha convertit en una idea mística massa grapejada. Des de les imperfectes democràcies gregues a l’actualitat, l’hem acabat assumint i acceptant com deia Churchill, com la “pitjor forma de govern, exceptuant totes les altres formes conegudes”. D’altra banda, en aquest moments, el gran emergent econòmic de territoris no democràtics, com la Xina, està posant en dubte l’eficiència del sistema democràtic que té el risc, segons els informes internacionals, de convertir-se en un valor occidental.

Actualment la qualificació d’un Estat com democràtic va lligat no només a la transparència i qualitat del procés electoral, sinó també a la protecció de les llibertats civils, el funcionament real del govern, el nivell de participació, i la cultura política. De fet aquest són els paràmetres a través dels quals The Economist elabora l’anomenat “índex de democràcia”, i que només una petita part del món assoleix i assumeix. Amb la crisi tot es qüestiona. De fet, les justificacions de la democràcia recolzades en el benestar van tenir el seu punt culminant amb els utilitaristes com John Stuart Mill. En el segle XX la visió ha estat més negativa, i la democràcia es valora més pel que evita, o com a mesura de prevenció, que per ella mateixa. Tampoc han faltat teories com la de Thomas Hobbes que entenia que la autocràcia extrema, o govern d’un dictador, monarca absolutista o tsar, és la millor fórmula per assegurar el benestar.

A mi, que voleu que us digui, no m’acaben de convèncer les alternatives. Més aviat penso com Norberto Bobbio: que és un fàstic la democràcia perquè ningú no la respecta. I també penso de nosaltres que som una democràcia molt jove, que sovint brandem la teoria del poble legitimador, però no sé si ens ho acabem de creure. Aquesta vegada ens hi va molt. Les propostes són sobre la taula. Jo aniré a votar.
(0 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
0 Comentaris Imprimir +A -A
012
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida