Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Opinió
3 Comentaris Imprimir +A -A
Opinió.
02/04/2011
Manent i el català
"A molts no ens valen els discursos optimistes sobre l’estat de la llengua ni ens consolen els “abans estàvem pitjor”"
Francesc Cano
Detallo algunes dades que hem conegut aquesta setmana de l’estudi sociolingüístic Coneixements i usos del català a Catalunya 2010 elaborat per l’Institut d’Estudis Catalans amb la col•laboració del Baròmetre de la Comunicació i la cultura.

Primer: gairebé el 60% dels catalans tenen el castellà com a llengua inicial, davant d'un 35% que tenen el català, una proporció que es manté gairebé idèntica respecte a la llengua amb què s'identifiquen i la que més utilitzen. Segon: tots els catalans entenen, parlen i escriuen el castellà. El català només el parla un 77% i un 60% l’escriu. Tercer: només un 32% dels ciutadans de Catalunya parlen el català en l’àmbit familiar i un 55% a l’escola. Quart: per àmbits, on menys s'utilitza el català, ja sigui de manera exclusiva o barrejat amb altres llengües, és a casa, seguit de les converses amb amics o a la feina, i on està més assimilat és a l'escola i la universitat. I cinquè: Al Baix Llobregat, la Vall d’Aran i el Barcelonès, la presència del català no arriba a un 30% de les converses.

Exposo algunes de les conclusions que presenta aquest estudi a propòsit del discurs que Albert Manent va brindar dimecres a la premsa després de saber-se que havia estat guardonat amb el Premi d’Honor de les lletres catalanes que atorga Òmnium Cultural. Algunes de les seves sentències van ser aquestes: “Sóc molt contrari als ploramiques i als Jeremies”, “Si estem tan malament, plega o vés-te’n al desert”, “mai no hi havia hagut tants [catalans] novel•listes, tants poetes per metre quadrat…” o “Estem millor que mai”.

Vagi per endavant el respecte reverencial del cronista tant per Albert Manent com pel seu pare Marià. La seva trajectòria d’activisme i compromís cultural són inapel•lables i la seva ingent tasca com a biògraf, escriptor, filòleg i historiador ningú la pot posar en entredit.

Però aquesta vegada, les paraules de Manent han estat –com a mínim– agosarades. Si estem millor que mai o no, no ho diré pas jo. Però, malgrat que en números absoluts pugui ser així, m’atreveixo a posar en dubte que l’ús del català en l’àmbit familiar hagi baixat mai gaire d’aquest trist 32% actual. Les polítiques de foment del català per part de l’administració pública i la nodrida xarxa de mitjans de comunicació en català de que disposem són el clar testimoni del treball constant per la normalització de la nostra llengua. Però, fugint dels llimbs culturals que hi ha escampats pel país i de poc més de quatre “reserves” territorials de la Catalunya profunda, desenganyem-nos, el català se sent més aviat poc.

No seré jo qui tregui la raó a Albert Manent, me’n guardaré prou. Però si lamentar-se cada dia després de constatar les dificultats amb les que topa la gent del carrer per sobreviure en la seva pròpia llengua és ser un ploramiques, jo sóc d’aquests.

A molts no ens valen els discursos optimistes sobre l’estat de la llengua ni ens consolen els “abans estàvem pitjor”. Caure en el cofoisme i relativitzar la situació serà sempre un exercici de cinisme mentre seguim demanant cafès amb gel i ens els portin amb llet.
(3 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcís
02/04/2011 18:51
Jo crec d'en Manent .. voler dir del català com ' nimbe ' col·lectiu via institucions i mitjans públics nostres, que no pas, òbviament, individual/ físic i, ni de bon tros, genèric-poblacional, car: - quants matrimonis de cultura castellana/ espanyola hi ha? - quants ídem mixts/ amb català? - quants fills del primer? - quants fills del segon, a més, de mare forana? - i de parents que són ací temps ha? - i de nouvinguts de trenta anys ençà? - i si hi sumem estrangers hispans i, no diguem-ne, d'altres? - i de catalans de sang, de normal paterna, nascuts o/ i crescuts defora? Dit tot això, afegim-hi la mass media àdhuc entreteniments: - quants canals de TV en llengua invasora? - quantes pel·lícules a cinemes de la mateixa? - quanta premsa escripta? - i, fins i tot, hores de ràdio? Si, a més a més, molt sovint, sinó sempre, quant és fa en català se'n fa traducció simultània .. què ens hi roman? PD: és cert no n'estar encertat amb aquests adjectius, però no oblidem ses anys així sa passat no gaire llunyà! Nota: no fem com d'altres escriptors veïns que se les tenien .. els catalans no podem pas permetre'ns aquest luxe, ço és, molts o masses encara som pocs! Anotació al marge: s'hi agraeix l " estudi ', però de debò calia?
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
MAYA
02/04/2011 12:34
I doncs, què hem de fer ? Doncs només una cosa: si Catalunya és independent, com desitjo i auguro, el català serà la llengua oficial i obligatória, com el castellà ho és ara.. Jo també sóc ploramiques, de moment.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Quim Torra
02/04/2011 11:52
Totalment d'acord: que parlin el castellà el doble dels que parlen els catalans i que aquest percentatge es tripliqui en els joves és una autèntica catàstrofe.
3 Comentaris Imprimir +A -A
012
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida