Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Opinió
12 Comentaris Imprimir +A -A
Opinió. Antoni Maria Piqué
13/09/2011
La marxa fúnebre
"Queda algun líder a casa que hi faci més i en parli menys? Tenim pressa"
“Tenen un problema molt greu, molt greu”, em repetia un conegut entre la gent que ahir mal omplia la plaça de Sant Jaume. “Home”, vaig amollar, “més aviat em sembla que el problema el tenim nosaltres”. El meu interlocutor feia que no amb el dit. “No ho veuen, no se n’adonen. Són rapaços, ho volen tot. I quan et sembla que no tens res més que donar-los-hi sempre se n’empesquen alguna de nova. Sempre et collen. Però, noi, la gent està emprenyada, estem emprenyats. I ells no ho veuen i se la fotran”.

És veritat que a la plaça s’hi respirava un cert emprenyament. No era gens difícil d’adonar-se’n tot escoltant les converses. Però d’aquí a veure-hi un gran moviment capaç de capgirar la cosa... Els organitzadors, que són la bona gent de Somescola.cat –uns ídols– diuen que les concentracions d’ahir van ser “l’acte més important dels últims anys en defensa del català”. Espero que no perquè estaríem ben arreglats. Entre tots els que ahir érem davant els ajuntaments catalans no sumem ni la meitat dels lectors del tabloide nacionalista espanyol que també ahir mateix feia conyeta amb el palíndrom “Català a l’atac”, el regal que en Màrius Serra ens va fer a la Ciutadella i al que qualifica de “consigna agressiva”. Ells saben prou bé què és una consigna agressiva i no els hi discutiré la valoració. Deixeu-me dir, però, que em sembla un pèl exagerada. Si els hi féssim respecte –ja no dic por– no es publicarien aquestes portades.

Són rapaços, sí. Les sentències sobre (contra, més aviat) la immersió lingüística en són l'última prova. I no s’aturaran per un palíndrom o per un seguit de concentracions. Ni per les lleis ben establertes, com palesa l’actitud de l’alcalde de Badalona, el senyor García.

Sant Jaume, ahir, em va fer recordar un episodi d’“Incerta glòria”. Hi ha un debat al batalló sobre la marxa fúnebre que ha d’acompanyar l’enterrament de les mòmies dels frares mercedaris ultratjats pels anarquistes d’Olivel. Un dels oficials és partidari d’interpretar la ‘Mort d’Aase’, del ‘Peer Gynt’, “cosa que l’omple de legítim orgull”. El comandant, en canvi, “és wagnerià frenètic i està per la marxa de Sigfrid”. Com els nostres independentistes, oi? I el Govern? No passi ànsia, que ara ve. “La cosa –segueix la novel·la– s’ha deixat a l’arbitratge del doctor Puig: aquest és un poca pena i se’n renta les mans; assegura que mal per mal prefereix Verdi a Wagner: “Almenys tenia més sentit de l’humor”. Els dies que la banda assaja, es tanca al botiquí amb pany i clau i barra els porticons per no sentir-la. Allà, amb el violí, toca la marxa fúnebre de Chopin”.

Ei, ens en sortirem. Sempre ens en sortim. No ens ho hauríem de fer gruar tant, però. Tenim pressa i estem més o menys emprenyats. Queda algun líder viu per la casa que hi faci més i en parli menys? Algú que passi al capdavant?
Toni Piqué
Antoni Maria Piqué Periodista per la Universitat de Navarra i PDD per l’IESE. Com a consultor ha dirigit projectes de renovació en més de 70 diaris, revistes i webs de 20 països d’Europa i Amèrica. Professor de la Universitat Internacional de Catalunya. Ha treballat a La Vanguardia i va ser director del Diari de Tarragona.
Seguir l'autor
@ampique http://www.paperpapers.net/
(12 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
pere de la cullera
14/09/2011 13:43
Doncs jo estic d'acord amb en Makkan. Per fer quelcom de veritat, no blablabla, cal una majoria potent. Per això em sembla be l'estratègia d'anar per la pela. O avancem o guanyem convençuts. Però sense perdre-hi massa temps. També quan estic pessimista penso que maregem la perdiu.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Javier
13/09/2011 20:50
A estas alturas me parece muy triste que sigamos reaccionando igual que siempre ante asuntos como la sentencia del castellano. Debe ser porque en Valencia también resulta cansina la apelación al enemigo exterior. Aunque, como en Cataluña, resulte electoralmente muy rentable. Me es indiferente la nacionalidad catalana, como la valenciana y la española. Yo sólo digo que la inmersión linguistica es, hoy por hoy, una antigualla. Me parece más sensato y más útil el modelo trilingue que se ha impuesto en algunos colegios privados valencianos y catalanes. Y más barato.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
almogaver1
13/09/2011 19:28
Menys parlar i més dir que cal fer... I gent nova que faci partits que es presentin a les elccions...
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcís
13/09/2011 18:48
La qüestió és CiU amb qui pot fer pinya per defendre'ns d'espanya?, amb SI no hi arribem (66 diputats)! i amb ERC, després del ' tristpartit ' i sense catarsi, a hores d'ara, de cap mena, ço és, deixar de banda la fatxenderia, hom pot? PD: per què mai he conegut un-a català-na amb necessitats àdhuc de salud, sia d'alcoholisme, recolzat-da pels partits esquerrans .. els hi deien ' cerca't la vida amb aquest sou broix que supera els de la indigència/ il·legals ' (!)! Nota: n'és obvi que amb nostres ' botxins ' o partits espanyols, i d'altres que tant se'ls en dóna nostra llibertat/ sobirania, n'és pecaminòs qualsevol tracte, però .. què passa amb partit català o ERC (!) que no s'hi deixa dur per qui té 62 diputats i, de segur, mateixa afinitat pro Catalunya? Anotació al marge: ha d'haver-hi ' consens ' en prendre una determinació/ única eixida vers la llibertat, i si cal, noves eleccions .. però signant-hi tots programa de sobirania!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Ricardo García M
13/09/2011 16:37
Touché sr Antoni Piqué.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Sebastià
13/09/2011 16:08
En Fèlix la clava, com de costum. Jo només vull afegir que, si CiU es pensa que podrà passar-se 23 anys més fent la puta i la ramoneta, s'equivoquen totalment. Molta gent els va votar per assegurar la desaparició del tripartit. Però si els tremolen les cames, si van fent la viu-viu amb els cafres del PP, la major part del vot independentista que tenen se n'anirà a SI o ERC. I si no, ja veurem com queda en Duran el 20-N.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
makkan
13/09/2011 14:51
Torsimany, crec que quan CiU deia "ara no toca" tenien raó. A Catalunya en aquells temps l'independentisme era testimonial. Crec que ara continuen dient que no toca perquè tenen por d'iniciar la batalla final amb només una mica més de la meitat de la població sent independentista. Volen arribar a un 70% com a mínim. Per ells la decepció del pacte fiscal és necessària per acabar de convèncer els que se senten espanyols. O això és el que crec els dies que m'aixeco optimista. Quan m'aixeco pessimista crec que CiU vol marejar la perdiu per mantenir el statu quo indefinidament. D'aquí ben poc sabrem qui te raó, si els optimistes o els pessimistes.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Torsimany
13/09/2011 10:54
Quan CiU deia "ara no toca" és que tocava, quan avisa de línies vermelles sense fer res més és que ja no cal. Consumatum est.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
13/09/2011 10:46
Sr Fèlix. És veritat que a vegades costa de creure certes coses, però miri's el Sr Rubalcaba, de moment no diu res. El problema no és si són titafredes o no. Ens hem d'unir tots els que tenim com a referent nacional Catalunya (amb més o menys pors, amb més o menys presses), i deixar-los ben clar que segurament ultrapassem el 70% de la població. No cal que li digui que PP i C's no arriben al 30%, amb la qual cosa, ja excloc alguns rubalcabos.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Susanna
13/09/2011 10:06
L'article està bé, però el que no té pèrdua és la grandíssima anàlisi que fa el Fèlix en el seu comentari.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Reagrupat
13/09/2011 08:32
Els liders que podrien passar davant se'n guarden bé prou d'anar-los desacreditant si cal amb calúmnies. I a voltes són els matexios d'ací. ës la nostra misèria nacional que saben aprofitar
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Fèlix
13/09/2011 00:30
Senyor Piqué, el seu article reflecteix prou bé el meu estat d'ànim. Sentim a parlar de "línies vermelles" i de "casus belli" ... i com a badaloní que sóc, veig que el partit hegemònic entre el catalanisme (i al que confesso haver votat a les autonòmiques, però no a les municipals car ja veia venir la pedregada) manté a l'alcaldia al -diguem-ne- "senyor" Garcia Albiol i avui mateix arriba a un acord amb el PP de Castelldefels. A mi que em perdonin, tot això és moralment devastador. Perquè cony m'he de manifestar a la plaça de l'ajuntament si el senyor que encapçala la manifestació és qui manté al senyor alcalde amb la seva abstenció???? Per què cony esperen actes heròics per part de la ciutadania si ells -els presumptes líders polítics- "se'n van de copes" amb els botxins de la nostra llengua. Jo ho sento molt per CiU ... però el 20-N que no esperin el meu vot. Entre Esquerra i Solidaritat estarà la cosa. Una línia vermella és una línia vermella. No és ni carabassa ni groga ni verda. Merda de país amb lideratge de -perdó- puta pena quan es permet que tres punyeteres famílies treguin el son a milions de catalans. Merda de resposta tèbia per part dels qui -diuen que- ens governen. Colla de covards. Sang d'orxata. "Pichafrías" que diria aquell entrenador de futbol que es deia Clemente. De moment la resposta més sensata que he vist l'han donada un parell de vailets ecaputxats amb un encenedor a la mà ...
12 Comentaris Imprimir +A -A
012
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida