Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Opinió
23 Comentaris Imprimir +A -A
Opinió. Víctor Alexandre
27/03/2012
Artur Mas hauria de visitar els vaguistes de fam
"Ens equivoquem greument si ens pensem que el setge a la llengua, fora del Principat, no és cosa nostra"
Crec que el president de Catalunya, Artur Mas, hauria de viatjar a Mallorca per entrevistar-se amb Jaume Bonet i Tomeu Amengual, els jubilats que han recorregut a una vaga de fam per defensar la llengua catalana. Una llengua que el govern balear de José Ramón Bauzà intenta anorrear fins a convertir-la en residual. Recordem que amb l’arribada del Partit Popular al govern de les Illes, el català, tot i ser la llengua pròpia del país, ha deixat de ser un requisit per treballar a la funció pública i ha passat a ser un simple mèrit. L’espanyol sí que és obligatori, però el català no. Això, evidentment, és un acte de violència tan brutal i inadmissible que tots els mitjans de comunicació n’haurien d’anar plens, denunciant-ho i despertant la societat. N’hi ha que han trigat un mes a donar-li rellevància. Però ja sabem que la missió dels nostres grans mitjans de comunicació no és despertar els catalans, sinó adormir-los. Fer-los creure que no passa res, que tot va bé, que la presó on viuen té unes parets ben maques i que encara que la llengua mori a les Illes, als principatins no els mancarà el plat a taula. El cert, però, és que cal ser molt indolent per creure que els atacs que rep el català a les Illes, al País Valencià i a la Franja de Ponent no afecten Catalunya i que posar-hi un reflector ben potent al damunt seria una ingerència en afers aliens.

Ens equivoquem greument si ens pensem que el setge a la llengua, fora del Principat, no és cosa nostra. I tant que ho és! Els afers lingüístics de les Illes són els nostres afers, i una manera de situar aquesta qüestió en primera plana informativa i de torpedinar el genocidi lingüístic del govern balear és que el president Mas agafi un avió, viatgi a Mallorca i visiti Jaume Bonet i Tomeu Amengual tot interesant-se per la seva salut i per la situació d’asfíxia que la llengua està patint en aquelles terres. És ben segur que el PP –especialment el PP balear– traurà foc pels queixals en veure’s il•luminat per un reflector tan potent com aquest –no hi ha res que el maquiavèl•lic odiï més que la llum–, però el president de Catalunya no pot romandre indiferent davant d’una agressió tan perversa i anihiladora. No s’entendria que mentre la Confederació d’Educadors del continent americà se solidaritza amb els vaguistes defensors de la nostra llengua, el president català guardi silenci i miri a una altra banda. I, per prendre’n consciència, només cal respondre aquestes dues preguntes: la llengua que parla el president Mas no és la mateixa que la que parlen Jaume Bonet i Tomeu Amengual? Aleshores, per què les agressions que està rebent aquesta llengua a les Illes no haurien de merèixer l’interès i l’atenció de la figura institucional més rellevant dels Països Catalans? Crec que aquesta figura té el deure de crear consciència i de fer costat a aquelles persones que humilment, allà on sigui, no dubten a arriscar el més preuat que tenen, que és la seva vida, en defensa de la llengua, de la identitat i de la dignitat del poble català. Si us plau, president Mas, aneu a Mallorca.
Víctor Alexandre
Víctor Alexandre Escriptor i periodista. Ha estat director i presentador de programes a Ràdio 4 i corresponsal a Alemanya per al diari Avui, el setmanari El Temps i la Cadena SER. Alguns dels seus llibres són Jo no sóc espanyol (1999); Despullant Espanya (2001); El cas Carod (2004); El somriure de Burt Lancaster (2005); La paraula contra el mur (2006); TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? (2006); Nosaltres, els catalans (2008); Set dones i un home sol (2009) premi Mercè Rodoreda; Trifulkes de la Katalana Tribu (2009); Una història immoral (2010); Cor de brau (2011); i Onze.Nou.CATorze. 1714 (2013). Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i l'obra teatral La joia de ser catalans (2015).
Seguir l'autor
@valex_cat http://www.victoralexandre.cat
(23 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Rèplica a Jubilats
06/04/2012 13:17
Us equivoqueu, Jubilats x Mallorca. Precisament són càmeres el que necessiteu i com més projecció tinguin les persones que vinguin millor per a la causa. Altrament us podeu quedar a casa i fer-la vosaltres solets, la vaga, sense dit res a ningú. Déu meu, haver d'explicar una cosa tan elemental a aquestes alçades de la pel·lícula!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Jubilats per Mallorc
04/04/2012 20:21
Acceptam visites de polítics només si es comprometen a n o donar-li trascendència mediàtica, i ho compleixen, i a no fer-se cap foto en venir de visita, per tant serà molt millor que el Sr. Mas no vengui, a no ser que ho faci de rigorós incògnit ..., i llavors ningú sabria que hagués vengut
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
ferran
28/03/2012 18:21
Repeteixo una vegada més que estic completament d'acord amb Víctor Alexandre....En la meva opinió el senyor Mas hauria de visitar Jaume Bonet i Tomeu Amengual que defensen la seva/meva/nostra llengua i traslladar l'afecte i solidaritat de la majoria de catalans...El senyor Mas ha d'estar disposat d'assumir les critiques de totes les clavegueres madrilenyes, dels paranys dels serveis d'intel·ligència interessats en un enfrontament artificial i dels sicaris i lacais de casa nostra. S'ha d'aguantar lo que faci falta...Vull denunciar un altre cop a la classe periodística de casa nostra, tan l'escrita dels nostres principals mitjans com de l'audiovisual, respecte de la cobertura informativa de la vaga de fam...Ha estat una AUTENTICA VERGONYA.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
dignitat
28/03/2012 17:28
Mas: Viatge a Ítaca, primera parada, Palma
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Francesc Llach
28/03/2012 16:00
En Mas, sempre parla d’Ítaca i de vaixells i de no sé quantes coses més. A Mallorca és on ha d’anar d’una vegada! El menys per respecte per el grup de jubilats que han organitzat aquesta moguda i especialment per en Jaume Bonet i –Tomeu Amengual .
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
atlasac
28/03/2012 11:24
SORT RENIU....... Que cada dia en sou més, més, més i més CARDUS.......segur, segur, segur que trobareu la solució la SOLUCIO dels CATALANS....que al FI i al CAP, serà la GRAN REVOLUCIO NECESSARIA del món en GUERRA, ..perquè la VERITAT sigui DITA, una nova GUERRA MUNDIAL és IMPOSSIBLE sense la d`DESAPARICIO HUMANA!!!, AVUI ja a SORTIT......TROIA....ITACA..... això vol dir si més NO, que ja s´albira el camí....AVUI a la TERTULIA de CATALUNYA RADIO han donat un PAS de JAGANT ! ! !..... ANIM ! ! ! HO LOGRAREU.......
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Montserrat
28/03/2012 02:42
Qui sàpiga com funciona el tema del facebook que comenci a escampar aquesta proposta del Víctor. Jo no sé ben bé com es fa això de penjar coses al facebook. Si no ja ho hauria fet. Ànims!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
27/03/2012 23:36
Totalment d'acord amb l'article, Com es pot endagà una campanya de missatges al nostre president exigint un gest contundent de condemna pel que fa el PP a les illes?Tenim `ressa, molta pressa!!!!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Joan
27/03/2012 22:50
Ja ho hauria d'haver fet. No li haurien de recordar. Com d'altres.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcisa
27/03/2012 22:21
El meu suport total pels jubilats mallorquins.Alguns jubilats catalans podrien acompanyar-los en aquesta vaga de fam.Tindria més ressò si fossin persones molt conegudes i populars.No cal comptar amb el Mas.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcís
27/03/2012 21:30
-- Catalunya/ PPCC ha d'ésser la llengua .. que no només la llengua, ço és, la legislació, l'economia .. la no subordinació/ subjecció/ subjugació a Poble estranger! -- Però, compte, no fumem compatriotes que són casats defora àdhuc amb fills nascuts i crescuts en l'espanya amputada/ extirpada de català! -- Atès que fariem impossible el ' retorn ' de nostra gent, cònjuges i descendència de la qual, poden ser funcionaris o empleats públics de l'estat! -- Sempre pot fer-s'hi ' a posteriori ' així un cop a ca nostra fer-se'n amb els estudis de català amb sa conseqüent grau o reconeixement que no pas llevar la possibilitat de tornar a ca seva per raó familiar! PD: d'altra banda, posant-hi l'arada davant els bous .. podem fer molt de mal com seria condemnà'ls-hi al bandejament per sempre més! Nota: pel que fa a nostre M.H.President seria convenient ' deixéssim d'atabala'l ' .. no n'hi ha de brutícia de tot ordre ací Catalunya! Anotació al marge: això no impideix unes lletres de reconeixença ( i demanant deixin la vaga/ actes suïcides, damunt, de franc per a aquesta patètica espanya!) ..!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Ramon
27/03/2012 20:49
Tant aquí com a Mallorca, i no cal dir a València, ens estant desmuntant el país (llengua, economia, cultura...). D'en Mas no n'esperis res de bo, Alexandre; sols un nas llarg com el d'en Pinotxo. Hem d'actuar ràpid! Com? votant Solidaritat, els únics que parlen clar i no enganyen.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
27/03/2012 20:45
Heu vist com el senyor Mas ha vinclat l'esquena i el que ha fet falta davant del senyor de Guindos. Doncs això. I el senyor Mascarell? Ah! el senyor Mascarell està molt enfeinat. I El senyor Nadal? Ah! el senyor Nadal ocupadíssim a recompondre el PSC. I el senyor Herrera? Ah, el senyor Herrera enfeinat buscant qui sap què. D'això en diem país. Ja ho va dir l'Ovidi: "Uns per por i altres per pena farem del món una gangrena"
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
ferran
27/03/2012 18:55
Es urgent que el senyor Mas visiti a un senyor Bonet molt debilitat que acaba de deixar la vaga de fam i fer el mateix amb el senyor Amengual que acaba de començar la seva. Cap xantatge dels sicaris i lacais regionalistes ho han d'impedir. Ho podem perdre tot menys la dignitat, hem de demostrar gratitud i respecte per uns herois que defensen la seva/nostra llengua amb perill de la seva vida......Vull expressar la meva indignació per l'actitud de tv3 al llarg de tots aquests dies de la vaga de fam Ahir mateix, vaig sentir vergonya aliena pel tractament que va fer d'aquest tema el programa Agora de tv3. Absolutament asèptic, que va ratllar la mala educació i dins d'un horari impossible per la majoria de la gent..Vergonyós!!!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Carles Viñals Casado
27/03/2012 18:23
Crec que el Sr. Mas fa o deixa de fer exactament allò que vol, i això al marge de les dificultats més o menys grans que les seves accions o omissions comportin. Un gest així el podríem esperar si la presidència fos exercida a hores d'ara per un home que no va traure representació parlamentària, o per un altre que només va obtenir quatre diputats. Però això forma part d'una altra història, davant la qual la labor destructiva del Sr. Bauzà és potser el més petit dels perills que assetjen la llengua catalana.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Pere
27/03/2012 13:05
Sí, Xarlicat, sí. Artur Mas és un col·laboracionista. Concretament ha col·laborat amb Jordi Pujol i no se m'acut millor aval per confiar en ell.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
El nom
27/03/2012 12:57
I ara! Com vols que en Mas vagi a Mallorca, ocupadíssim com està treballant amb fermesa per l'Estat propi, ara que els de CiU shan fet independentistes mentre es declaren no independentistes, en el garbuix intel·lectual més monumental de la història. Les menudències, per a qui tingui tmeps per perdre, home... No perdis el temps amb aquests miserables de CiU, Alexandre. El meu suport total per als jubilats patriotes mallorquins. Ànim!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Xarlicat
27/03/2012 11:19
Però com vols que un COL·LABORACIONISTA faci això que dius ? Impossible
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
27/03/2012 10:40
SÍ D'ACORD !!!!!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Barratina
27/03/2012 10:38
Absolutament d'acord amb l'article.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Joan
27/03/2012 07:24
Totalment d'acord. Ara bé, jo també ho demano al Senyor Josep Guardiola, si ell fes el primer pas estic segur que de molt més amunt el seguirien.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
el nom
27/03/2012 00:50
Que sigui un clam. Enviem-li a president Mas un correu demanant-li que vagi a Mallorca
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Torras i Bages
27/03/2012 00:45
El catalanisme serà monotemàtich o no serà.
23 Comentaris Imprimir +A -A
012
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida