El vot a favor de la independència guanyaria clarament en el cas que es fes un referèndum, segons la darrera enquesta que ha presentat avui el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del govern. El CEO ha formulat un conjunt de preguntes per primer cop sobre la independència que desgranen com avença aquesta reivindicació en la societat catalana. Segons el baròmetre, el 44,6% dels catalans declaren que votarien sí a la independència, mentre que només un discret 24,7% ho faria en contra.

Un altre 24,2% diu que s’abstindria, mentre que tan sols un 4,6% no saben i un 0,9% no contesten a la pregunta. L’enquesta també posa de manifest que cada cop són menys les persones que no es defineixen sobre aquesta reivindicació.

El sondeig indica que l’independentisme comença a ser clarament transversal perquè en primer lloc es veu com una millora econòmica. El 34,8% dels partidaris de la sobirania indiquen que ho són per “capacitat i desig d’autogestió econòmica”, seguits per un 21,4% que creuen que Catalunya milloraria, un 13,8% que estan molestos pel sentiment d’incomprensió espanyol i un 13,7% que volen guanyar nivell d’autonomia.

En canvi, els contraris a la independència sobretot mostren un argument identitari. El 45,6% volen preservar la unitat d’Espanya. I a aquests segueix un 13,6% que està convençut que la sobirania no seria positiva per a Catalunya.

Per simpatitzants de partits, l’independentisme és majoriari en CiU (55,3%), ERC (94,5%) i Solidaritat (99,3%), mentre que a ICV és el bloc majoritari (45,9%). Al PSC i PP, en canvi, el segment més gran és l’espanyolista. Els contraris a la independència són el 40,8% dels socialistes i el 67,4% del PP.

Suport massiu al pacte fiscal

En coincidència amb la sintonia independentista, i amb un suport significativament més ampli, el 76,5% de catalans són partidaris que la Generalitat recapti tots els impostos. D’aquests, un 51,2% ho són totalment a favor, mentre que un 25,3% més en són més aviat partidaris.

Contrasta aquest suport amb el fet que només el 16% de la població està en contra d’aquest model similar al concert econòmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa