Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Opinió
14 Comentaris Imprimir +A -A
Opinió. Quim Torra
20/09/2012
Hem vist coses meravelloses
"Ningú ja no podrà arrabassar-nos la història que estem construint des de l’11 de setembre. Ja no queden excuses"
Diuen que quan finalment l’arqueòleg Howard Carter va accedir a l’interior de la tomba de Tutankamon i, a través d’un petit forat, va poder veure l’interior, davant de la insistència del seu mecenes, Lord Carnavon, que li demanava, expectant, què és el que hi veia a dins, va deixar anar, emocionat: “Veig coses meravelloses”.
Aquests últims dies, els catalans hem vist i hem viscut coses meravelloses. I potser no som del tot conscients de com de meravelloses han estat.

Hem vist un poble abraçar la causa de la llibertat, llum als ulls i força al braç, convençut ja que la construcció d’un país, del seu país, només es pot fer segant cadenes, amb les armes de la voluntat de ser, la vocació de modernitat i d’una certa idea civilitzada d’estar al món, entesa en termes europeus. Senzillament, hem vist un poble normal que vol ser normal.

Hem vist un President coratjós com Prat de la Riba i audaç com Francesc Macià, que ha entès les palpitacions dels temps, que ha escoltat el cant del poble i que, com escriu el poeta, serà, si vol, per sempre, la veu del seu poble, i patirà i esperarà i anirà sempre entre la pols, vetllant en la llarga nit del seu poble, car haurà de dir la paraula justa en el moment just.

Hem vist el nacionalisme català unit darrere una sola bandera. És, potser, la cosa més meravellosa que hem vist. Enemics irreconciliables i adversaris eterns han sumat, han compartit projecte, han construït i s’han guanyat una legitimitat i credibilitat extraordinàries. Hem vist aparèixer un ordre nou, democràtic i pacífic, alliberat de l’esclavatge de la tàctica i convençut que només hi ha un destí final. Personalment, aquest fet, de tan meravellós, ha produït en mi un estat de felicitat absoluta.

Hem vist desenes de centenars d’associacions, fundacions i agrupacions de la terra que, plenament responsables, assumint els llegats de les generacions passades, empesos pel desig d’assegurar un futur als qui vindran, ja no volen un país moderadament lliure. Perquè han aprés que no es pot ser una mica lliure, o gairebé lliure, sinó que la llibertat és un concepte absolut i que, com deia Pau Casals, “no és negociable”. I per això, i només per això, hem vist convertir-se el projecte polític de la independència de Catalunya com l’únic capaç de fer de palanca a l’ambició nacional del país, a l’esclat d’energia que necessitem, la corda que fa vibrar l’esperit d’una comunitat.

Hem vist també caure caretes i disfresses. Per què parlen de “federalisme” quan volen dir Espanya? Per què els fa por la llibertat? Per què només hi veuen dramatisme quan cal veure-hi esperança? Hem vist Reis i presidents del govern i, tristament i desoladorament, líders de partits amb seu a Catalunya alçar barricades al somnis. “La constitución es la respuesta al independentismo”, afirmen, quan justament és tot el contrari, l’independentisme és la resposta a la Constitució espanyola.

Hem vist també dubtar una part de la nació. A ells caldrà dedicar-hi tots els esforços. No és comprensible que les elits financeres d’un país no vulguin assumir el lideratge que els pertoca; no podem permetre’ns que les classes més populars se’n desenganxin. D’acord, el triomf colossal de l’11 de setembre és el triomf de les grans capes mitjanes catalanes. Aquesta és una força immensa, feta de transversalitat i emoció, el tros de país que ha estat sempre al costat de la terra, que l’ha llaurat i l’hi ha donat ànima i l’ha estimat amb un dolor apassionat. Però ens calen més. Aquest és el gran repte.

Hem vist coses meravelloses. Ningú ja no podrà arrabassar-nos la història que estem construint des de l’11 de setembre. Ja no queden excuses, doncs. No hi ha mai marxa enrere en el camí, i menys en el camí cap a la llibertat. Estem a punt. Preparats, com deia Josep Carner, per veure la bandera ben alta, ben dreta, ben sola. Que comenci la partida. El president Mas citava Martí i Pol. Jo em permeto triar Vinyoli: “Tot és ara i res”.
Quim Torra
Quim Torra Advocat i editor. Ha treballat durant 20 anys a l’empresa privada, dos dels quals a Winterthur (Suïssa). És autor de: Ganivetades Suïsses (2007) i Periodisme? Permetin! La vida i els articles d’Eugeni Xammar (2008). I ha editat l´epistolari de Pau Casals i Josep Trueta. Ha guanyat el Premi Carles Rahola d´assaig 2009.
Seguir l'autor
@quimtorra https://www.facebook.com/quim.pla http://www.acontravent.cat
(14 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Pinzeta
21/09/2012 01:55
Ferran, no se quin es el plan B. Però a part de les institucions de la Generalitat que poden tancar, hi ha força organització civil, i els mateixos partits, que no poden ilegalizar. Per exemple m'imagino que es podria convocar un referendum popular, fins i tot una organitzacio paralela a manera de petit estat. I la veritat seria una meravellosa manera de refundar el nou pais.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Narcís
20/09/2012 21:03
-- Home, ja era hora que la gent se n'adonés d'ésser a la vora del precipici .. normal vulguin sortir-se'n de la darrere empenta! -- Ara cal no afluixar, tenir esperança .. jugar-s'hi el tot pel tot (ens hi va la vida, vida catalana!)! -- Tots els partits, catalans o no, han de tirar cap a la llibertat .. per pur humanitarisme, pura defensa pròpia! -- Àdhuc tant se me'n fumen els autors literaris .. ara necessitem ' autors que n'exerceixin l'efecte/ resposta '! PD: no podem permetre de cap de les maneres més holocaust vers nostre poble! Nota: qualsevulla persona de bé o no malvada que no sigui ignorant o/i interessada espúria .. ha de demanar ' espanya se'ns independitzi d'una punyetera vegada '! Anotació al marge: n'és hora de començar a desenvolupà'ns-e intel·lectualment i en tots els ordres envers mires més altes .. que no pas contrarestant tanta baboiada i baixesa crònica de nostre botxí!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Maya
20/09/2012 19:01
Aquest article m'ompla els ulls de llàgrimes de tanta emoció! Que bé que tinguem gent com el Quim per fer-nos emocionar - sense oblidar la tortuga de l'Ateneu , pobreta. Felicitats Quim!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Montse - Lleida
20/09/2012 16:10
Tots a una i construirem un país democràtic , de veritat, transparent, participatiu, amb justícia social. Com ens el mereixem. Som-hi!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Carles Viñals Casado
20/09/2012 13:26
El poble català ha parlat contundentment i clara. Pertoca ara al seu president parlar amb la mateixa contundència i claredat. Eleccions, ja !!!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Xavier
20/09/2012 12:22
... i veurem com Mas s'aprofita de l'eufòria i l'èxit de la manifestació per convocar eleccions, tornar a guanyar folgadament perquè el poble ara està engrescat i, enganyat, vol creure que CiU va de debò. ciU tornarà, com sempre, a marejar la perdiu, per bé que ara amb més dificultats. Però ho faran, com qui esprem ara una llimona fins que no en quedi ni una gota, i apa, aviure ell i els seus de la moma de les prebendes autonomistes quatre anys més. Temps al temps. Aquest poble no té cura.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Erika
20/09/2012 12:01
A mi el que em fa por és que atemptin contra la vida d'Artur Mas els serveis secrets espanyols o algun eixelebrat.
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Ferran
20/09/2012 11:45
Quin és el pla B de Mas o de tots els catalans en cas que els espanyols se'ls acudeixi aplicar l'article 155 de la seva constitució i tancar per la força la Generalitat i arrestar els membres de Govern? no vull cridar el mal temps i encara menys vull cridar a la inacció però si ho fessin ordenadament molt em tempo que la comunitat internacional no mouria ni un dit. Potser m'equivoco perquè estem a la UE i se suposa que dins de la UE les llibertats ciutadanes estan garantides però amb la crisi mai se sap. Ens cal un pla B, o millor encara diferents plans per a diferents escenaris...
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
atlasac
20/09/2012 10:43
RECONTRAHOSTIA si senyor em vist coses que mai creiem que podriem veure!!!! d´on a surtit tantíssima gent capacitada a PENSAR? sou vos un dels que han fet OBRIR ELS ULLS? VISCA!!!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Robert del Poblet
20/09/2012 10:24
Una correcció, benvolgut senyor Torra, o una actualització: La bandera voleiava -a la manifestació- i voleiarà -si tot va bé- "ben alta, ben dreta, i acompanyada de l' europea"
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Xavi
20/09/2012 10:03
Estem vivint un moment històric a l'hora que emocionant! Desempolsem velles sabates per donar noves pases! Tots junts cap a la llibertat! El meu poble i jo!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Maria Rosa
20/09/2012 09:39
És un gran article. Teniem els sentiments ben guardats esperant l'ocasió i ara és el moment, no ens aturem, tots junts ho aconseguirem, endavant. Visca Catalunya
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Oriol
20/09/2012 09:04
Que comenci la partida!
Notice: Undefined index: REMOTE_ADDR in /home/elsingular.cat/admin/lib/db/cms/Comentario.php on line 53
Raimon
20/09/2012 06:42
Felicitats pel seu magnífic article. Realment ara és el moment. Visca Catalunya
14 Comentaris Imprimir +A -A
012
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida