Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
Opinió
25 Comentaris Imprimir +A -A
Opinió. Francesc Canosa
04/05/2013
Mariscal i el nazisme
"Tot és una broma. Qualsevol dia d’aquests és el que dirà en Mariscal: és una broma. La gent no té sentit de l’humor"
El meu gat i jo vam anar a estirar les cames després de fotre’ns un arròs d’aquells que vam rostar fins i tot les butxaques foradades. Anàvem mig espitats amb mareig d’escamarlà quan de sobte vam veure un gos amorrat a un bric de vi mata rates. La bèstia no s’hi veia de cap ull, però el meu gat, que és molt líquid, el va reconèixer: “Collons, Cobi!” És així, la mascota olímpica duia una tortera que de gos d’atura cubista havia passat a pequinès pal de fregar. No se l’entenia res, però com que el meu gat sap idiomes va traduir el “aszcvtyuwbnm.... assssiivvvv..... essscbuscvvvvv”. Cobi era pur etanol de raça. Trist, abandonat, vivia deprimit perquè creia que al seu creador, Xavier Mariscal, el podien acusar de col·laboracionista amb el règim del terror.

Ens va explicar que porta xumant tota la setmana. Des de que Mariscal va dir que la Diada de Catalunya semblava l’època de Hitler. Patia pel dissenyador, perquè des de els any setanta vivia a Barcelona. Ha col·laborat amb institucions, empreses catalanes, persones, animals, coses... Ha dissenyat el logotip Bar-Cel-Ona; el del Zoo; la mascota dels Jocs Olímpics; mobles, cartells; bars, samarretes, gambes, pèsols, escafandres de llagostins, ventiladors, plastilina ... El seu estudi al Poble Nou és més gran que la Sagrada Família. Segons l’Institut d’Estadística Artística si li fots una puntada a una cosa a Barcelona el 99,9% de possibilitats és que sigui d’en Mariscal. Podia ser que Mariscal hagués col•laborat durant aquests anys amb el règim nazi català? Podia ser que s’hagués enriquit brutalment amb la dictadura de l’horror? Podia ser que hagués fet la seva carrera gràcies a un sistema inhumà i asfixiant? Era un col·laboracionista mimat al servei de la cruel propaganda totalitària? Va venir de València amb una missió maligna? Com és que ningú se n’havia assabentat fins ara? Doble personalitat? Engany? Preguntes, preguntes... i Cobi cada cop més torrat i amorrat.

Però Cobi, que en aquests moments ja li ha rebentat el nas i l’ha substituït per un bric de vi en sonda, encara no es pot creure un altre fet. No. El periodista li pregunta a l’amo: “¿El nacionalismo valenciano consiste como dijo usted en comerse con amigos una paella bajo una pinada frente al mar?” I el dissenyador respon: “Sí, no existe esta percepción de defender una llengua, una bandera, una escola y un territorio. No, para bien y para mal. Todos los extremos nunca funcionan”. No, no, no.... Cobi el voldria creure però no pot. Més brics! Mariscal és el creador dels dissenys d’Escola Valenciana. El 1995 ja va fer el mural col·lectiu a la Trobada d’Escoles en Valencia i que es pot veure a la Universitat de València. I fins el 2012 ha creat samarretes, cartells, per a l’Escola Valenciana. Com ha pogut col·laborar també amb aquest règim totalitari? Com?

Tot és una broma. Qualsevol dia d’aquests és el que dirà en Mariscal: és una broma. La gent no té sentit de l’humor. Tot és hi-hi-ha-ha. No ens importa que TeleMadrid ens titlli de nazis, però una persona que porta 40 anys aquí? Que viu d’aquí? Que ha fet el que ha volgut aquí? Que una persona digui això, què hem de dir? Es podrien dir moltes coses. Moltes. Però li hauríem de preguntar una cosa a Mariscal. Si està d’acord amb la frase tallant, letal, de Leni Riefenstahl, la gran propagandista del nazisme: “No m’interessa la veritat, només m’interessa la bellesa”. Què? Què hem de dir? Perquè ara mateix en Cobi ja no vol saber mai més res del seu creador.
Canosa
Francesc Canosa és explicador de coses. És soci-director de la productora audiovisual Daltabaix; col.laborador del Singular digital; El Quadern de El País; la Xarxa; Televisió de Catalunya; RAC. Com a escriptor ha publicat diversos llibres sobre la memòria de Catalunya: I love BCN; Sort per a tots; La Barcelona Pecadora de Domènec de Bellmunt; L’anecdotologi de Francesc Pujols; República TV. La Catalunya de la primera televisió; L'imperialisme dolç. Catalunya salva Extremadura del Plan Badajoz; Entre el sabre i la bomba. Memòries d'un país i d'un partit. Unió Democràtica de Catalunya (1931-1980) i actualment prepara una obra sobre els empresaris catalans. També és professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Anteriorment ha treballa com a periodista (La Mañana; Avui; El Periódico; El País); com a reporter i guionista (TV3; Canal Estilo; Canal 9; Tele 5; Antena 3), com a editor (Trípodos), a la xarxa amb projectes com VistinoVist.
Seguir l'autor
@francesccanosa
(25 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Antoni
07/05/2013 00:00
Aquests hereus del franquisme son patètics... A sobre que els seus vàren muntar una rebelió..., una assonada..., un aixecament amb armes..., contra un govern legalment constiuït... amb la ajut dels nazis de Hitler i els feixistes de Mussolini..., ara va i titllen el Parlament Català de nazis... El mòn a l'inrevés... Diguem de que et vanaglòries i et diré de que emmalalteixes...
Francesc
06/05/2013 18:46
Gràcies Sr. Canosa imposible explicazr-ho milor
Tragaluz.españa-una
06/05/2013 08:56
al mercat de les Glories encara continuen tirats per alla terra la milionada i milionda d'arrecades del ridicul i lletj Cobi; Mariscal qui va pagar la broma de la merda del Cobi? de fer una cagarela els pijos-naxis de Tragaluz.Arriba Franco en diuen disseny; com es que a Tragaluz Domm es menja tant i tant malament? disseny per aquests vol dir vendre merda a preu d'or, oi?
josep
05/05/2013 21:10
recordo perfectament que quan va sortir el Cobi a la llum, la majoría va opinar que era una merda...
Narcís
05/05/2013 13:18
Seria bo saber com va ser .. petés escollit, ço és, quines passes hi va fer o qui li va fer així com si van haver-hi altres participants amb sos respectius treballs! PD: mai per mai entengué perquè aquest estúpid dibuix se'l titllés de ' creació ' i no diguem-ne pel que fa a la manca de cap relació amb res que no sigui una associació protectora d'animals! Nota: això de banda, el típic ejpanyol ( fonètica Bono)/ espanyoler/ espanyolíssim .. primer jo, després jo i sempre jo, i si hi sobra quelcom, per a mi! Anotació al marge: renoi!, si ho veu així .. com pot seguir a ca nostra ( n'és obvi de buscar nous mercats .. Catalunya sempre ha estat plena de traïdors, de venuts, de panxes contentes)?
mr
05/05/2013 12:04
Te el cervell tan pla com els seus dibuixos, mai m'agradat aquest noi
Lluís Cífer
05/05/2013 09:20
Be que no podem negar-li l'expressió, encara que és el que molts voldrien. A mi, també, els seus articles i la seva opinió em semblen una collonada i la seva pretensió humorística que no la veig per enlloc. Tot i això, seria el primer en sortir a defensar la seva llibertat d'opinió. Suposo que això hi ha molts que no ho entenen. Dèficit democràtic, potser.
Valenciànazionaliste
05/05/2013 04:06
Que esperaveu del fill del numero 13 de Falange en València? Aquest noi dislèxic de la burgesia valenciana no sap el nom de ningún poble del país valencià amb menys de 50.000 habitants. No sap res de la cultura popular i menys de la gent que li paga les seves flipades. Sabeu quan de temps va tenir una botiga de mobles en ple centre de València i no en va vendre ni un?
H.R.C.
05/05/2013 00:46
Pobre Cobi, ja veig que acabarà els seus dies a la gossera.
Catalana occidental
05/05/2013 00:20
Amable, punyent, real, veridic, nostrat. Gracies Mestre, per esser tan clar I brillant.
Pau
04/05/2013 21:10
Aquesta clase al meu poble els hi diem que es un "pet torrat"
Lluis
04/05/2013 21:05
Lo Mari...piule perque es parli d'ell.
santiago
04/05/2013 20:57
Quina vwrgonya, no, Cobi ?????
Despertaferro
04/05/2013 20:19
En Mariscal sap qui llegeix ElPaís. A l'entrevista respon per veure si cau algun contracte dels espanyols. Sense manies, el personatge.
cati
04/05/2013 18:34
Article simpàtic. El personatge no té tanta importància. Fa bona la dita "on no n'hi ha no...."
kanelus
04/05/2013 18:25
Perquè tanta importància pel que digui aquest senyor? Només és una persona més...
Joanjo C.
04/05/2013 18:10
Qui parlaria d'ell si de tant en tant no deixés anar alguna rucada?, pel que es al seus dibuixos un vailet de 2 anys els faria millor.
Oriol Batlló
04/05/2013 15:40
En Mariscal, poc desprès de que en Cobi fos designada la mascota dels jocs del )", ja va dir que " Catalunya és preciosa, llàstima dels Catalans". Però nosaltres sempre hem estat cosmopolites i ajudant els enemics de la terra....
Lo padrí
04/05/2013 13:37
De desagraïs el món n'està ple.
jOAN
04/05/2013 13:00
En Mariscal = Quina merda de gos Cobi
avia
04/05/2013 12:53
Perque no ens preguntem com pot ser que una persona que pensa com ell hagi pogut fer tantes coses a casa nostre. El seu pensament no ve d'ara. Qui li ha encomanat les obres d'art?
Tm
04/05/2013 12:02
Els gargots del Mariscal són tant dolents com els articles de la Rahola.
Pere
04/05/2013 11:57
Si grans intel·lectuals espanyols com Savater o Azúa ens diuen nazis ¿què és pot esperar de gent de molta menys categoria intel·lectual com el Mariscal o una periodista de Telemadrid?? Repeteixen el que els hi senten a dir a ells. Algun dia s'haurà de valorar la responsabilitat d'aquests intel·lectuals en enverinar la convivència.
rosa
04/05/2013 10:59
Que una persona pugui fer quatre garbots no vol dir que sàpiga raonar ni tan sols pensar. En fi que calladet està més maco, sobretot tenint en compte d'on ve i qui va ser el seu pare.
lapomet@
04/05/2013 10:34
A nivell de creativitat, és mediocre. Viu d'un concepte ancorat als esbossos que van popularitzar-lo el segle passat. Ara sabem, però, que a nivell personal és intranscendent. No cal donar-li més publicitat.
25 Comentaris Imprimir +A -A
012
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida