L’Associació Xarxa de Mots ha decidit reeditar “Els darrers dies de la Catalunya republicana”, un llibre de memòries del periodista, escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili on relata el drama final de la Catalunya Republicana, i que veurà la llum a finals de desembre sota el segell d’Acontravent Editors.

Aquest llibre és un relat d’una crònica personal dels 15 dies exactes, del 22 de gener al 5 de febrer de 1939, que explica la caiguda de Catalunya davant del règim de Franco. Unes dues-centes pàgines relaten la vida de Rovira i Virgili en primera persona des de Barcelona, quatre dies abans d’entrar-hi les tropes franquistes, fins a la sortida de Perpinyà cap a exiliar-se a Tolosa de Llenguadoc. L’autor va defensar que aquestes memòries eren “una contribució a la psicologia de l’èxode”.

Jordi Palou i Ramon Torrents són els impulsors d’aquesta iniciativa, que han tirat endavant gràcies al mecenatge en una campanya de Verkami, i els motius que els han portat a impulsar-la són que consideren que “el testimoni personal, personal, polític i col·lectiu de Rovira i Virgili és un text indispensable que cal recuperar, llegir i fer llegir”.

Aquest llibre es va publicar per primera vegada a l’exili, a Buenos Aires l’any 1940, i després a Catalunya l’any 1976 per l’editorial Curial, edició que va ser segrestada immediatament per ordre governamental; l’any 1989 per l’editorial del diari Avui i el 1999 per edicions Proa. Segons els impulsors de la reedició, “l’obra reclama una acurada reedició que n’asseguri la difusió per tots els mitjans: biblioteques, escoles, centres universitaris, associacions, etc.”.

Mitjançant aquesta campanya de Verkami, els editors també obriran un bloc el 22 de gener del 2014 que s’anomenarà “Els darrers dies de la Catalunya republicana”, i que reproduirà íntegrament l’obra de Rovira i Virgili amb dos extensos fragments setmanals, acompanyats d’imatges i altres materials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa