El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
CDC ja es prepara per a la Catalunya independent
  • CA

CDC celebra aquest cap de setmana una convenció nacional a Barcelona, per definir les propostes socials, econòmiques i de regeneració democràtica que projecten per a una Catalunya independent.

Els convergents plantegen que calgui acreditar un “coneixement mínim” de la llengua, la història i la cultura catalanes, així com el respecte als valors democràtics, per obtenir la “nacionalitat catalana” des de l’estranger en el futur Estat propi. Així consta en un document sobre els compromisos amb l’Estat del Benestar, en què la formació ha dissenyat el seu model social a l’Estat català que volen crear després d’un “procés constituent”.
 
Segons el document, que es debat avui a Barcelona en la convenció, per a la “futura obtenció de la nacionalitat catalana”, una vegada que Catalunya s’hagi configurat com Estat propi, des de l’estranger, “caldrà acreditar un coneixement mínim de la llengua, història i cultura catalanes”. Un altre dels requisits que contempla aquest document és que aquests estrangers que vulguin obtenir la nacionalitat catalana es comprometin a respectar valors com la igualtat de gènere, la llibertat individual, la democràcia, el respecte als drets humans i la lluita contra el racisme i la xenofòbia.

Pel que fa als ciutadans de Catalunya, que ara tenen passaport espanyol, podran optar automàticament a la nacionalitat catalana quan es creï el nou Estat.

 
El document reserva un paper al castellà en el nou Estat: “El castellà és un patrimoni que tenim i és la llengua primera de bona part de la població de Catalunya i, per tant, amb uns drets lingüístics personals, que no es poden obviar i que s’han de preservar”. “El castellà és una de les grans llengües de difusió internacional i, per aquest motiu, un remarcable actiu per a la projecció econòmica i comercial, i també cultural, que cal tenir en alta consideració”, subratlla el document.
Estat del benestar

D’altra banda, CDC aposta pel copagament i la confiança entre el sector privat i el públic per mantenir els serveis socials en el futur Estat de Catalunya, on els ciutadans hauran de cofinançar els serveis en funció de la seva capacitat econòmica.
 
El document, que parteix de la base que l’Estat del Benestar a Catalunya “ja és model d’un èxit”, vaticina que la societat catalana pot generar per ella mateixa prou riquesa per emprendre una “expansió social i econòmica” en la mesura en què sigui capaç d'”autogovernar-se plenament”.
 
“La plena disposició dels recursos econòmics que es generen a Catalunya ens obre la porta a imaginar un país amb grans possibilitats”, subratlla el document. També aposta per garantir un Sou Mínim Interprofessional (SMI) que equivalgui al 60% del sou mitjà a Catalunya.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa