El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crònica: Guerra sense quarter al partit més leninista
  • CA

El primer secretari del PSC, Pere Navarro

El PSC, que estava considerat el partit leninista de Catalunya, el més estructurat, el que aplicava el centralisme democràtic, viu una guerra sense quarter. Els oficialistes i els crítics amb la deriva espanyolista de Pere Navarro admeten que ja no existeix possibilitat de solució. Hi haurà ruptura. Fora de l’àrea metropolitana la situació del partit és caòtica en algunes comarques, segons admeten avui al Parlament.

El PSC té una enquesta interna sobre la ciutat de Girona que deixa els socialistes en una posició marginal a la ciutat de l’Onyar, amb només 3 regidors (ara són 7). És una debacle del partit en la Catalunya interior. Després de la dimissió de la meitat de l’executiva de les comarques gironines, els grups municipals han quedat dividits, i alguns fins i tot s’han desentès de la direcció de Barcelona. Situacions similars comencen a insinuar-se a les Terres de l’Ebre i a la Catalunya central.

El cap visible d’Avancem, Joan Ignasi Elena, s’ha reunit aquest matí al Parlament amb l’exconsellera Marina Geli, crítica del sector catalanista. I poc després ha transcendit una ofensiva contra la direcció. Avancem portarà demà al consell de garanties l’exdelegat del govern espanyol Joan Rangel, per haver assistit a la presentació del grup espanyolista Societat Civil Catalana. Rangel va participar a l’acte al costat de dirigents del PP, de Ciutadans i de VOX, rebutjant l’ideari que fins ara mantenien els socialistes en l’eix esquerra-dreta i el nacional. Per una situació similar, la comissió de garanties ha expulsat Fabian Mohedano de la direcció, després que va acudir a un acte d’ERC a favor de la consulta.

El president de la Generalitat, Artur Mas

En els altres partits regnava avui molta més serenor. El convergent Antoni Fernández Teixidó ha esmorzat amb el socialista Miquel Iceta al bar del Parlament, mentre comentaven traquil·lament el dia. I la presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, no ha dubtat a fer broma amb el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que parlava amb uns estudiants. “Aquests no els convenceràs, que són intel·ligents”, ha deixat anar entre rialles. Als passadissos de la cambra catalana hi ha menys crispació que la que després els unionistes proclamen des dels micròfons. Fan un doble llenguatge.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, utilitza cada cop un estil més populista, que sembla donar-li resultats entre els electors desencantats del PSC i del PP. Aquest migdia ha començat a circular pel Parlament la confirmació de l’estratègia de Rivera, quan ha rebut suport de la diva televisiva de Tele5 Belén Esteban. “Bon rotllo”, en diu aquesta. Rivera es treballa el ‘lumpen’ com si fos el 18 de brumari.

Belén Esteban amb el president de Ciutadans, Albert Rivera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa