El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nart veu el debat sobiranista “sociològicament franquista”
  • CA

El candidat de Ciutadans a les eleccions europees, Javier Nart, ha considerat en una entrevista a Europa Press “sociològicament franquista” la fractura que segons la seva opinió està causant el debat sobiranista a la societat catalana, perquè dividir la societat entre bons i dolents patriotes és el que feia el franquisme.

Nart ha afirmat que als anys 60 l’acusaven de ser un ‘roig separatista’ i ‘antiespanyol’, mentre que ara el titllen d’anticatalà per oposar-se a la independència i ha afegit: “L’única pàtria són els conciutadans, i no les pedres o la Història”.

“És la cara i la creu de la mateixa moneda, el concepte totalitaritzant de la pàtria”, ha assegurat Nart, que va ser expulsat de la universitat el 1965 a Barcelona per ser un dels fundadors del Sindicat Democràtic d’Estudiants.

Per a ell –que va militar al PSP i després al PSOE fins que van irrompre els primers casos de corrupció–, l’esquerra de Catalunya ha comès un error històric al deixar en l’oblit i no reivindicar el llegat dels catalans que durant el segle XIX es van involucrar a les revolucions liberals, com els presidents de la I República Francesc Pi i Margall i Estanislau Figueres, que “han caigut en l’oblit”.

 L’informe del CATN, “patètic i grotesc”

Sobre l’informe que la setmana passada va presentar el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), i que augurava que un Estat català seguiria a la UE, ho ha considerat un document “patètic i grotesc” perquè diu el que el Govern desitja escoltar.

“Quina ha estat la resposta de les potències nuclears d’Europa als afanys sobiranistes del Govern? Quins líders polítics de rellevància l’han rebut?”, es pregunta Nart, que assegura que el president de la Generalitat, Artur Mas, no té aliats internacionals, al mateix temps que ha emplaçat al Govern a evitar consignes com ‘Espanya ens roba’: “Si al meu veí li dic ‘lladre’, ‘genocida cultural’, ‘ocupant’, ‘destructor de la meva identitat’, ‘paràsit’, seguirà comprant-me igual?”.

Nart ha advertit que Espanya és el “mercat històric” dels catalans i ha instat a la Generalitat a explicar els costos que tindria la secessió. Prova d’això, ha afegit, és que els vincles comercials entre Estònia, Letònia i Lituània es van reduir a la meitat després de la seva secessió, malgrat tenir bones relacions.

Té la seva gràcia i és una broma pesada que digui que ‘Espanya ens roba’ el Govern d’un partit que té la seva seu embargada i al seu secretari general imputat per corrupció”, afirma Nart en al·lusió a CDC. Pel que fa a UDC, li ha reprotxat el ‘cas Pallerols’ de finançament irregular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa