El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Xavier Sala-i-Martín, contra Juan Carlos Girauta
  • CA

L’economista Xavier Sala-i-Martín s’ha enfrontat avui dialècticament amb el número 2 de la llista de Ciutadans a les eleccions europees, Juan Carlos Girauta. Durant la tertúlia del programa ‘El Món a Rac1′, Girauta ha volgut explicar que en el seu darrer llibre, ‘Votaré no a la secessió de Catalunya’ (Ediciones B), només dóna arguments jurídic-polítics per posicionar-se en contra de la independència, mentre que no fa pràcticament referència als arguments econòmics-financers.

Girauta ha assenyalat que no considera “que hi hagi una correlació entre defensar un règim com el concert o qualsevol altre règim fiscal per a Catalunya amb la defensa d’una posició respecte a Espanya”, i ha afegit: “Si el PP i el PSOE defensen el concert basc i el règim navarrès, què passa, que no són tant espanyols el PP i el PSOE perquè allà defensen això?” Per això, ha sentenciat: “O denuncien aquell règim, o porten Navarra i Euskadi al règim comú, o qualsevol pot defensar sentint-se espanyol qualsevol règim fiscal“.

Però Sala-i-Martín s’ha queixat: “La pregunta no era quins són els mals que hi haurà si som independents, sinó quin és l’argument a favor de quedar-s’hi“, i ha insistit: “Si ens quedem a Espanya, com ens afectarà això en les infraestructures, quines tindrem sabent que el Govern espanyol fins ara ha tingut infraestructures radials, i quin serà el model educatiu”. En aquest sentit, ha deixat clar que “el meu argument a favor de la independència és que els grans canvis que necessitem no es poden fer dins d’Espanya”.

Alhora, ha manifestat que “Espanya no canviarà l’estructura radial, no es pot canviar el sistema educatiu, ni el judicial, perquè Espanya no vol”. Girauta l’ha respost: “Identifico els problemes igual que tu, el diagnòstic és el mateix, però el tractament no. Crec que en el tema educatiu el conjunt d’Espanya té un problema molt greu, incloent-hi Catalunya, de fracàs escolar, de model antiquat. Això s’ha de resoldre pel conjunt d’Espanya”.

A més, ha insistit: “El diagnòstic és similar, però jo vull la regeneració d’Espanya. Estic en contra de la independència, però això no vol dir que estigui d’acord amb totes les coses que hi ha ara a espanya. La democràcia espanyola està en un seriós perill, de dèficit democràtic i amb una gran crisi institucional”.

Finalment, l’economista l’ha interpel·lat: “I creus que es pot fer?” “Home, clar que s’ha de fer”, ha etzibat Girauta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa