El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya sí és important per Europa
  • CA

Els candidats a la presidència de la CE Alexis Tsipras, Ska Keller, Martin Schulz, Jean-Claude Juncker y Guy Verhofstadt durant el debat electoral

Catalunya sí és important per Europa. Ahir es va viure el primer debat públic dels cinc candidats dels partits amb més opcions a presidir la Comissió Europea en directe per 40 televisions de tot Europa, on no es va evitar el tema català i escocès.

La periodista italiana que moderava el debat, al tram final de la discussió va posar sobre la taula el procés sobiranista que es viu a les dues nacions europees preguntant sobre si els permetrien seguir formant part de la UE si una majoria de la població de la zona donés suport a la independència.

En les respostes, poques novetats: Els dos candidats amb més opcions a presidir la Comissió, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz i el popular luxemburguès Jean-Claude Juncker es van mostrar contraris al dret a decidir dels catalans, remetent-ho a un tema únicament intern.

Ska Keller, candidata dels verds, que és la única que s’ha posicionat clarament a favor del dret a decidir, va declarar que “el dret a decidir el futur és molt important”, i si ella és escollida presidenta de la comissió, “donarà la benvinguda als catalans a la Comissió Europea”.

El candidat dels Liberals, Guy Verhofstadt, grup al qual està adscrit Convergència, ha intentat en diverses ocasions passar de puntetes sobre el tema, i ahir va declarar: “Deixem-los decidir, és necessari tenir en compte què pensa la gent. No podem construir una Europa en la que no s’escolti als ciutadans”.

El candidat grec de l’Esquerra Europea, Alexis Tsipras, també va donar el seu suport al dret a decidir però amb un to un pèl més ambigu: “Respectem el dret d’autodeterminació dels pobles, però els nacionalismes i les confrontacions mai tenen un resultat positiu”.

Per Espanya, Catalunya no interessa

Sorprèn que, mentre es debatia el tema del sobiranisme català a Europa, a Espanya també hi havia un debat entre el candidat del PP, Miguel Arias-Cañete, i la candidata del PSOE, Elena Valenciano, que es van dedicar a tirar-se pedres sobre la teulada i a defensar les polítiques de Rajoy i Zapatero, respectivament. Els mitjans espanyols majoritàriament coincideixen avui a destacar que va ser un debat molt fluix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa