El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Felipe González defensa la gran coalició PP-PSOE, en ple procés sobiranista
  • CA

Una coalició de govern entre el PP i el PSOE. Això és el que defensa l’expresident espanyol socialista Felipe González en ple procés sobiranista, qui ho va justificar afegint: “Si el país ho necessita”. Durant una entrevista ahir al programa ‘El Objetivo’, de La Sexta, González va manifestar: “M’agrada que es respongui a allò que el país necessita en cada moment històric. Si el país necessités sumar forces per enfrontar una crisi, de definició de país, caldria aquesta coalició”.

Alhora, va explicar que “no hi ha cap demostració que aquesta dispersió del vot, absolutament legítima, ajudi a arreglar els grans problemes del país. No hem de ser injustos amb nosaltres mateixos, com a país”, tot i que va criticar que “a aquest país li falta una cosa que és vital, que és tenir un esperit permanent de reforma, seriosament. Portem cicles històrics que esgotem totalment en comptes de tenir un esperit reformista permanent”.

Segons l’expresident espanyol, “la fórmula d’Alemanya és una gran coalició”, i va insistir: “El que dic és que no descarto res del que necessiti el país, la fórmula no sé quina és”. En aquesta línia, va afegir: “Els ciutadans demanen al mateix temps ser molt crítics amb qui governa i que els polítics es posin d’acord”.

González també va lamentar que “ningú sigui capaç de dir en 20 minuts què vol fer amb Espanya els propers 10 anys”. “Estem arrossegant-nos pel terra, després d’haver tocat fons!”, va exclamar, i després va assegurar que això també li ha dit a l’actual líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

“No pot celebrar-se una consulta il·legal”

L’expresident espanyol també va opinar sobre Catalunya i la consulta convocada pel proper 9 de novembre: “Em preocupa què fem abans que arribi aquest dia. I, sense cap mena de dubte, hem de dialogar, perquè no pot celebrar-se una consulta il·legal”. González va argumentar que “la democràcia no és només el dret a decidir, sinó el dret a decidir en l’àmbit en el que toca a decidir“.

Per reforçar aquesta opinió, va posar un exemple: “Tarragona no pot decidir que ells, per dret a decidir, se separen de la comunitat autònoma de Catalunya”, i va assegurar que “la democràcia no és només el joc de les majories, és el joc de les majories respectant la legalitat, i respectar-la no és compatible amb la consulta“.

“I si s’hagués de canviar la legalitat, s’ha de respectar el procediment per fer-ho”, va insistir, abans d’afirmar que “estic segur que Mas, com el primer representat de l’Estat espanyol a Catalunya, no cometrà una il·legalitat“.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa