El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crònica: Rajoy, cada cop més pressionat
  • CA

Els dirigents del PP Alícia Sánchez Camacho i Enric Millo

El president espanyol, Mariano Rajoy, està cada cop més pressionat perquè abandoni l’estratègia d’escudar-se en la Constitució per oposar-se a la consulta catalana. L’editorial ahir del ‘Financial Times’ suposa un abans i un després, segons opinen aquest matí dirigents sobiranistes al Parlament. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, em remarca que un editorial del ‘Financial Times’, el diari econòmic més influent del món, “normalment recull el sentiment d’opinió que es respira a les cancelleries, no és improvisat”. “Demostra que la posició tancada del govern espanyol no és ben entesa”, afegeix.

Fins ara al govern espanyol li relliscava el parer internacional. Ara, però, ha de començar a parar compte. Està prenent cos que Rajoy moura peça després de les eleccions europees, però de forma microscòpica, del tot gasiva. Alícia Sánchez Camacho insisteix que la Moncloa farà una oferta de finançament (en absolut el pacte fiscal), però res de la consulta sobre la independència. Naturalment el president Artur Mas i la majoria parlamentària no acceptaran retirar la consulta i Rajoy tornarà a aparèixer enrocat. Però aquest cop la pressió internacional, que vol una solució pactada com a la Gran Bretanya, li ho tindrà en compte.

El president Artur Mas

Catalunya està estrenyent relacions amb el Quebec, tot i que ara aquest país ha ajornat la reivindicació sobiranista. Els quebequesos volen fer més intercanvis amb la Generalitat. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, acaba d’arribar de Montreal, on s’ha reunit amb el ministre d’Educació, Yves Bolduc. “Els quebequesos estan interessats en el nostre model de Formació Professional, i volen estudiar-lo; i nosaltres també ens interessa la seva experiència; i, no cal dir, com treballen la immersió”, m’explica. Rigau ha acudit al ple del Parlament tot just després d’aterrar a l’aeroport del Prat, havia de respondre dues preguntes de l’oposició. “S’ha m’ha notat el jet lag?”.

Les televisions espanyoles, no pas TVE que actua amb el savoir faire proverbial de Lluís Falgàs, estan implantant al Parlament l’estil madrileny d’anar corrent en ramat darrera els polítics per forçar declaracions. Antena3 ho ha intentat amb Mas, però el president no ha volgut respondre. “Farà cas de les propostes de Rajoy?”, li preguntava la periodista. Òbviament la popular Camacho acabava de dir exactament el mateix dins l’hemicicle.

Oriol Junqueras i Artur Mas

Mentre se celebrava el ple ha transcendit que Ada Colau ha plegat de portaveu de la Plataforma pels Afectats de la Hipoteca (PAH), i ràpidament han aparegut especulacions sobre si farà el pas a la política. A ICV o la CUP. Els dos se la disputen.

David Fernàndez, avui sense samarreta reivindicativa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa