El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La protesta de Can Vies no s’atura
  • CA


Aldarulls de Sants ahir a la nit

“Si Can Vies va a terra, el barri en peu de guerra”

. Aquest és el lema que es podia veure davant del centre autogestionat i okupat ‘Can Vies’, al barri de Sants de Barcelona, abans que dilluns es dugués a terme el seu desallotjament. I així va ser.

Can Vies portava 17 anys okupat, i s’havia convertit en un centre social i cultural autogestionat del barri, molt integrat entre els veïns, però que tenia una sentència ferma del jutjat que deia que calia procedir a la seva desocupació i retornar-lo al seu propietari, TMB. L’ajuntament i els portaveus de Can Vies s’havien assegut a negociar el desallotjament en alguna ocasió, amb la CUP com a mediadors, tal com a explicat avui el seu líder, David Fernández, a Rac1, però no van arribar a cap acord i dilluns, just l’endemà de les eleccions europees, es va procedir al seu desallotjament i posterior demolició.

Tal com ha explicat avui el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, a El Món a Rac1, va ser un desallotjament “complex”, que va durar moltes hores (va començar al voltant de les 11 hores del matí i l’últim okupant va sortir al voltant de les 19 hores). El mateix dilluns es va convocar una manifestació de suport als integrants de Can Vies que va acabar amb aldarulls per tot el barri, gran càrrega policial, dos detinguts, una furgoneta mòbil de TV3 incendiada i molts contenidors cremats, i un assalt al setmanari La Directa per part dels Mossos d’esquadra, segons els periodistes i testimonis que hi havia a la zona.

La protesta, però, no es va quedar aquí i ahir a la tarda també hi va haver convocatòria de manifestacions que van desencadenar en aldarulls i repressió policial que es va condensar als carrers del barri de Sants, però també va tenir ramificacions a altres barris com Gràcia o Poble Sec, on alguns encaputxats van fer-hi pintades de suport a Can Vies. Espontàniament, ahir al vespre alguns veïns de Sants van fer una cassolada de suport als manifestants i en contra de la repressió policial i un helicòpter va estar sobrevolant la ciutat fins ben entrada la matinada. Aquesta nit s’ha saldat amb un balanç d’una grua incendiada, la que va servir per començar la demolició de l’edifici que albergava Can Vies, 53 contenidors cremats, 220 contenidors tirats al terra i 6 detinguts més.

Resultat d’un “fracàs polític”

“El que està clar és que el que ha passat a Can Vies és el resultat d’un fracàs polític i d’una actuació policial després d’aquest fracàs. Era un desallotjament absolutament innecessari, algú ha fet un mal càlcul i ara tot és tard“, ha sentenciat Fernández, que ha recordat que la seva formació política ha demanat la dimissió del regidor de l’ajuntament de Barcelona a Sants, Jordi Martí. “Sants és un barri avui en conflicte, partit socialment per la incapacitat de no voler veure altres maneres de viure”, ha compartit, remarcant que quan parla de “conflicte” no es refereix únicament als aldarulls. “Algú des de l’ajuntament ha encès un misto i no sap si es cremarà els dits o part de la casa”, ha etzibat.

Per part de l’Ajuntament han afirmat que continuaran buscant vies de diàleg per solucionar el conflicte i Fernández ha afirmat que des del seu partit “estaran allà” per trobar la millor solució possible, però que “sobre les runes no sé què es pot construir, però segur que ho trobarem”.

“Aquesta gent no va admetre la negociació”

En el mateix programa, l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha volgut remarcar que “el trencament de l’acord no l’hem fet nosaltres, sinó la gent de Can Vies”, i ha contestat a les acusacions de Fernàndez: “Ha de procurar no dir aquestes coses [referint-se a la declaració sobre que s’ha encès un misto], per no incitar a la violència”. “Entre tots hem de fer possible que aquest conflicte no es propagui”, ha defensat, i ha recordat que manté la seva aposta pel diàleg amb “els col·lectius no violents”.

De moment, però, les protestes veïnals sembla que encara seguiran perquè ja s’han convocat altres manifestacions per avui a diversos punts de la ciutat però també a altres punts de Catalunya i del País Valencià per mostrar suport als integrants de Can Vies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa