El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Apareix un manifest per la tercera via
  • CA

Sectors empresarials han començat a recollir firmes a favor d’un pacte entre Catalunya i Espanya alternatiu a la independència, i han redactat un manifest a favor de la coneguda com a tercera via, segons ha sabut El Singular.

En el document, titulat Tercera via: diàleg i acord, s’hi afirma que la crisi s’agreuja a Catalunya per la situació política que viu el país. El manifest ressalta que el rebuig ciutadà a la sentència del Tribunal Constitucional que va invalidar part de l’Estatut d’Autonomia va iniciar aquesta “deriva política”, accentuada a partir de les eleccions al Parlament del 25 de novembre del 2012.

“Davant aquesta situació -continua el document-, estem convençuts que som molts els ciutadans de Catalunya, i també de la resta d’Espanya, que, independentment de la ideologia i l’opció política de cadascun, ens sentim més identificats amb els que cerquen alternatives i solucions per a l’acord, que no amb els que se senten incentivats pel conflicte o satisfets amb l’absència de diàleg”.

Una via ampla i plural

Pel document, “enmig d’aquests dos extrems hi ha una Tercera Via”, que defineixen com “ampla, plural i transversal”. El manifest alerta, a més, que “la tensió i la falta de diàleg estan posant en risc les bases del catalanisme plural i integrador, moderat, pactista, conciliador i dialogant que tants i tan bons resultats ens ha donat com a país en les últimes dècades, després de la transició de la dictadura a la democràcia i del restabliment del nostre autogovern”.

“No hi ha una única manera d’entendre Catalunya, ni tan sols dues, sinó moltes”, s’afegeix a l’escrit, que reitera que “el compromís amb Catalunya no s’exerceix només des de l’independentisme, ni tampoc des de l’autonomisme”, sinó a partir d’aquesta “via ampla de diàleg, negociació i acord amb la resta d’Espanya”. “Nosaltres volem decidir. I volem decidir amb la resta de catalans, però no a esquenes, i molt menys en contra, de la resta d’espanyols”, continua el manifest de la tercera via.

Finalment, el document conclou: “Per això avui fem una crida a tots els que es sentin reconeguts i representats per aquesta voluntat conciliadora, però a la vegada exigent amb la necessitat de canvi de la situació actual, per fer possible la Tercera Via arreu de Catalunya i de la resta d’Espanya“.

Els promotors encara no han donat a conèixer els signants del manifest.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa