El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya ha influït en l’abdicació del rei, segons la Zarzuela
  • CA
La Zarzuela ha reconegut avui que el rei Joan Carles va decidir abdicar al mes de juny perquè preveu una tardor “complicada”, amb la consulta sobre la independència de Catalunya el 9 de novembre, que el govern espanyol vol impedir.
 
Un portaveu de la Casa del Rei ha reconegut avui el pes de Catalunya en la decisió, mentre que ha negat rotundament que el resultat de les eleccions europees influís en el monarca a l’hora de renunciar al tron en favor del príncep Felip. La data la va decidir el monarca a principis del mes d’abril, d’acord amb Rajoy i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. 
 
El portaveu també ha negat que la salut del rei Joan Carles hagi influït en la renúncia. A partir del gener, dins de la Casa Reial es va posar en marxa un mecanisme, amb el màxim secret, per articular un procés d’abdicació, però sense cap data concreta. Els criteris del pla eren el respecte a la juridicitat del procés i la voluntat del rei de “no interferir” en el panorama polític, ni tampoc en la vida parlamentària. Segons les mateixes fonts, el 2015 es va descartar perquè és un any de convocatòries electorals, i per tant és molt difícil des del seu punt de vista un relleu al tron.
 
El mateix portaveu de Zarzuela ha tallat les especulacions en el sentit que l’arribada de Felip VI iniciarà una nova etapa en la història d’Espanya. Ha indicat que això sí que va passar quan el seu pare va accedir al tron després de 40 anys de dictadura franquista, i que ara més aviat suposa la “continuïtat” d’aquell canvi històric.. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa