El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Papa evita posicionar-se contra la independència de Catalunya
  • CA

El Papa Francesc ha evitat pronunciar-se contra la independència de Catalunya. Tot i que se n’allunya, no descarta parlar-ho: “Cal estudiar cas per cas“. En una entrevista al diari ‘La Vanguardia’, i preguntat per si “li preocupa el conflicte entre Catalunya i Espanya”, respon: “Tota divisió em preocupa”. Sobre aquest tema, recorda que “hi ha independència per emancipació i hi ha independència per secessió”.

Segons el Papa Francesc, “les independències per emancipació, per exemple, són les americanes, que es van emancipar dels Estats europeus. Les independències de pobles per secessió és un desmembrament de vegades molt obvi”. En aquest cas, menciona com a exemple l’antiga Iugoslàvia.

“Òbviament, hi ha pobles amb cultures tan diverses que ni amb cola es podien enganxar. El cas iugoslau és molt clar, però jo em pregunto si és tan clar en altres casos, en altres pobles que fins ara han estat junts”, argumenta, i afegeix: “Escòcia, la Padània, Catalunya… Hi hauran casos que seran justos i casos que no seran justos, però la secessió d’una nació sense un antecedent d’unitat forçosa cal prendre-la amb moltes pinces i analitzar-la cas per cas”.

El pontífex també fa una dura crítica al capitalisme i adverteix que “el nostre sistema econòmic mundial ja no s’aguanta“. En relació als joves aturats, lamenta que “vam descartar tota una generació per mantenir un sistema que no és bo”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa