El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crònica: Indicis de gran terratrèmol a la tardor
  • CA

Maurici Lucena i Pere Navarro, avui encara al capdavant del grup del PSC

El ple del Parlament respirava avui indicis que a la tardor Catalunya viurà un gran terratrèmol polític. Estarà lligat al 9 de novembre, passi el que passi. Ara es detecten els primers avisos. Els socialistes, que són els primers que han rebut a causa d’un excés de rigidesa, estan esfilagarsats, en mouen en grupets als passadissos. Reunió de pastors, ovella morta. Al dimitit Pere Navarro l’acompanya tothora Maurici Lucena. Al PSC es dóna per fet que no arribaran a Nadal com a diputats.

Marina Geli i Núria Ventura, reunides amb Rocío Martínez Sampere

Els crítics -Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura- no han parat de reunir-se tot el matí. La diputada Rocío Martínez Sampere, que pateix molt pel que està succeint al seu partit, ha parlat amb uns i altres per intentar estovar les coses. El nucli dur dels crítics se n’ha anat a dinar junt a l’hora de dinar. Efectivament, el PSC bull i ja ningú no se n’amaga. Elena encara està dins el grup parlamentari, tot i que ja ha decidit abandonar-lo a l’espera que ho ratifiqui dissabte el corrent Avancem. L’entorn de Pere Navarro mentrestant no es talla: “Aquests que s’han dedicat a carregar-se el partit ara que ho entomin. Al PSOE quan es pren una decisió, tothom l’adopta. Però al PSC no, i així estem”. L’enfrontament ja es personal, i l’únic que manté discreció absoluta és Miquel Iceta.

El president Artur Mas, a la sessió de control

CiU veu com apareixen enquestes cada dia més negatives, però curiosament no ho viu amb el dramatisme que seria previsible. Confia totalment en una nova etapa política el 9 de novembre. El president Artur Mas té una estratègia pensada, amb diversos escenaris a la tardor. La coneixen poquíssims dirigents de CDC, i no baden boca. El president Mas té previst reunir-se amb el nou rei Felip VI, però no serà aquest dijous a Girona. Faran una trobada discreta previsiblement a la Zarzuela. Fonts del govern admeten que el marge de maniobra és escàs, però Mas vol explicar amb detall al nou monarca per què és irrenunciable la consulta del 9 de novembre.

El greu error de Duran

A Unió estan creixent els dubtes, especialment en el nucli dirigent. Josep Antoni Duran al final ha desistit de dimitir com a secretari general de CiU, cosa que havia de succeir després de l’abdicació del rei Joan Carles. No serà així. Duran va errar el tret amb la filtració que va fer a ‘El Periódico’. La notícia es va interpretar com una imminent retirada política i CDC li va indicar que si plegava del càrrec també hauria de deixar de ser portaveu de CiU al Congrés. En resum, Duran ha frenat, però la seva figura política ha patit un nou desgast. La jugada errònia ha disgustat a una part significativa de dirigents d’Unió. La conclusió d’aquestes desavinences entre CDC i Duran -no la totalitat d’Unió- també seran a la tardor, segons pronostiquen fonts de CDC.

Oriol Junqueras, reunit de forma discreta amb Oriol Amorós

ERC és el partit que ara pedala amb el vent a favor. Oriol Junqueras només té un problema sobre la taula, que són les primàries de Barcelona previstes per l’11 de juliol. Entre els republicans es diu que Alfred Bosch és el candidat a alcaldable de Junqueras, i per tant si finalment guanyés Oriol Amorós seria el primer revés polític que pateix el president d’ERC en el seu lideratge sense taques. Junqueras ha d’anar molt amb compte amb ERC de Barcelona, que sempre menja a banda. Aquest matí ha vist Amorós pels passadissos del Parlament, i l’ha cridat per parlar. Junqueras està preocupat i intenta un pacte entre els dos candidats.

Foc nou l’acte institucional de la Diada

L’acte institucional de la Diada que va instaurar l’expresident Pasqual Maragall al parc de la Ciutadella, que reunia tots els representants institucionals amb diverses actuacions artístiques, ja no se celebrarà més. És un model exhaurit. El govern i el Parlament preparen per aquest any una commemoració centrada en el dia 10, la vigília de la Diada, i amb una munió d’activitats al vespre al voltant de Santa Maria del Mar i el Born. El fort de la commemoració institucional de l’11 de Setembre es traslladarà a la vigília, encara que també s’està preparant un acte el matí de la Diada a la mateixa zona del Born.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa