El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Libres e iguales’, el lobby de pressió per impedir tota negociació
  • CA

La plataforma espanyolista Libres e iguales s’ha presentat aquesta tarda davant el Congrés del diputats, com un lobby de pressió en contra de qualsevol negociació respecte a la sobirania de Catalunya. No accepten ni tan sols una tercera via. No han escatimat res. L’acte ha rebut tots els permisos per poder fer la convocatòria davant el legislatiu espanyol, i ha anat precedit d’un dinar amb premsa acreditada a Madrid al restaurant Lhardy de la capital espanyola.

La presentació ha comptat amb la presència d’un ventall ampli de la realitat espanyola, des del fill d’Adolfo Suárez, Adolfo Súarez Illiana, passant Mario Vargas Llosa, Albert Boadella, l’exdirigent de CCOO José María Fidalgo, l’expresident socialista de Madrid, Joaquín Leguina, i la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo. La també membre de la FAES, pròxima a José María Aznar, ha estat la que ha portat la veu cantant. 

Segons Álvarez de Toledo, Libres e Iguales no planteja cap solució al problema de la independència, i rebutgen de pla tant la consulta com una reforma de la Constitució, perquè consideren que “el nacionalisme no vol ser encaixat” a Espanya. El periodista Arcadi Espada ha emplaçat els ciutadans espanyols a “estar vigilants” davant de la hipotètica negociació, perquè inclourà qüestions “més o menys opaques”, cosa que ells rebutgen.

El sindicalista Fidalgo ha deixat clar que no es quedava enrere en espanyolisme. Ha assenyalat que el manifest té “arestes i espines” i que va contra el nacionalisme [català], una ideologia “de guerra” que és “una fàbrica d’estrangers”. Els promotors del lobby s’han presentat com a defensors de la Constitució del 1978, amb una evident visió rígida, i no volen que es modifiqui.

Libres e Iguales ha convocat un acte l’11 de Setembre a Madrid contra la consulta, coincidint amb la Diada i la prevista V a Barcelona convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). En preveuen un altre durant l’estiu a Cadis i els seus promotors han anunciat que recorreran més territoris fent “pedagogia”, incloent Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa