El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els 100 arguments per ser espanyol, segons l”Abc’
  • CA

“Els 20 cognoms més habituals a Catalunya són d’origen castellà”. És un dels suposats 100 motius que publica avui el diari ‘Abc’ per argumentar que a Catalunya no li interessa marxar d’Espanya. “El que uneix els catalans amb la resta d’espanyols és infinitament més que el que el nacionalisme assenyala com a diferències insalvables”, assegura.

Entre el centenar d’arguments n’hi ha de tòpics fins a alguns de ben originals, sense cap base. “Catalunya mai ha sigut un regne separat de la resta d’Espanya”, “ni una nació”, per exemple. El diari també menciona la immigració espanyola a Catalunya, els avantatges de continuar a l’OTAN i a la UE i de compartir les Forces Armades, o controlar el crim organitzat. Dóna per fet que una Catalunya independent no en podria formar part, cosa que no està demostrada.

De Gaudí a Dalí

El rotatiu remarca que Antoni Gaudí, “ambaixador de l’arquitectura espanyola”, és un “patrimoni compartit”, però esquiva el fet que era independentista i que va anar a presó per parlar en català. L’article també recull que una Catalunya independent “donaria ales i arguments a l’esquerra abertzale” del País Basc per continuar el mateix camí, i afirma que la globalització “és contrària a l’independentisme”.

“La Guerra de Successió del 1714 no va ser una lluita entre Espanya i Catalunya, sinó una guerra dinàstica amb les potències europees”, s’hi afirma seguint la historiografia espanyola. A més, entre els arguments s’hi afirma que Salvador Dalí va dictar al seu testament que deixava l’Estat espanyol com a “l’hereu universal i lliure de tots els seus béns, drets i creacions artístiques per a conservar, difondre i protegir les seves obres”, però amaga que va ser per un problema fiscal.

El Quixot, de pas per Barcelona

Pel que fa a la cultura, l”Abc’ assegura que el castellà és la llengua majoritària entre els catalans, i que Madrid ha sigut seu d’estrena d’obres teatrals, enlloc de Barcelona, com ara ‘Terra Baixa’ (1896), d’Àngel Guimerà. “Fins i tot el Quixot va passar per Barcelona”, remarca l’article, que també repassa el panorama musical català per afirmar que Estopa, Serrat, Loquillo i els Manel tenen molta afició arreu de l’Estat.

Després d’afirmar que Catalunya es quedaria sense les beques Erasmus, el diari madrileny reitera que en una Catalunya independent hi hauria menys fons extraordinaris per lluitar contra la pobresa infantil, i que estudiar castellà seria suposadament més difícil en un Estat català. No n’explica el motiu.

Del Bernabéu al camp del Llagostera

La independència perjudicaria al Barça i al conjunt de la Lliga, perquè els blaugrana passarien a jugar contra el Reial Madrid, l’Atlètic de Madrid, el Sevilla o el València, a enfrontar-se contra el Llagostera, el Sabadell, l’Hospitalet o el Sant Andreu. Tot i això, amaga que l’Andorra juga a la lliga espanyola, igual que el Mònaco ho fa a la francesa.

A més, esportistes catalans com Pau Gasol, Xavi Hernández, Mireia Belmonte o Marc Márquez “perdrien projecció internacional”, segons l”Abc’. “A més hi ha l’Espanyol, el sisè equip més antic d’Espanya”, conclou l’article identificant el nom del club amb espanyolisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa