El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas talla pel dret: retira les atribucions d’expresident a Pujol
  • CA


El president Artur Mas, en la seva compareixença

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tirat pel dret i ha retirat avui les atribucions d’expresident a Jordi Pujol, després que aquest va reconèixer divendres que tenia una herència amagada d’hisenda a Andorra. Pujol ha renunciat també al càrrec de president fundador de CDC i de CiU, els únics que tenia.

A partir d’ara, Pujol perdrà la pensió vitalícia de 82.000 euros anuals i el despatx d’expresident que té al passeig de Gràcia, que costa entre 145.000 i 175.000 euros de lloguer. Tots els expresidents tenen aquestes atribucions, amb diferents quanties segons si han arribat o no a l’edat de jubilació.

Mas ha pres la decisió d’acord amb Pujol, que ha acceptat de bon grat la degradació després de tot el que ha succeït. El president ha anunciat les mesures en una compareixença al palau de la Generalitat. Ha explicat que divendres a les 8 del matí es va reunir amb Pujol, i que aquest li va explicar els fets i li va comunicar que no tornaria a cap reunió de CDC i de CiU, mentre alhora posava els càrrecs a disposició. Ahir es va tornar a reunir amb ell per segon cop.

“Ho comunico amb un gran dolor personal. Sento molta pena i també compassió. No sento ràbia. Va ser el meu pare polític, però és el que hi ha”, ha afegit Mas. Ha agraït que Pujol hagi posat “les coses extremadament fàcils” al partit i al govern després del que ha succeït. Mas ha insistit que més enllà de les falles i els errors, l’expresident “ha volgut ajudar”. “Jo sento pena, compassió i un dolor molt gran, però el país passa per davant de qualsevol persona per més important que hagi estat”, ha insistit. Mas ha reiterat que el que ha succeït és una qüestió personal de Pujol amb els seus diners, que ell haurà d’aclarir a partir d’ara davant la justícia.

Mas ha recordat que des de fa deu anys Pujol no és qui pren les decisions a CDC o CiU. “No ha estat a la cuina de les decisions a partir del 2004, per bé o per a mal”.

També l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat que l’Ajuntament retirarà la medalla d’or de la ciutat que en el seu dia va atorgar a l’expresident.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa