El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Segon manifest espanyol: Ara federalistes anticonsulta
  • CA

Un moment de la roda de premsa de presentació del manifest federalista

Un segon grup d’intel·lectuals espanyols ha fet públic avui un altre manifest sobre Catalunya, després del d’ahir de la plataforma Libres e iguales. En aquest cas es tracta de persones, en la seva major part de l’entorn del PSOE i d’IU, que defensen el sobiranisme, però rebutgen la consulta del 9 de novembre.

El text, que ha estat donat a conèixer aquest matí a Madrid en roda de premsa, demana un canvi de la Constitució, amb una proposta genèrica de reforma federal, sense cap plantejament singular per a Catalunya. Es limita a parlar de “reconeixement de les identitats diverses”, la reforma del Senat, “una distribució clara de les competències” entre l’Estat i les autonomies, i un “finançament just i equilibrat”. Res a veure amb les demandes que fa la majoria de la població catalana.

El segon document ha estat impulsat per l’exdirigent del PCE Nicolás Sartorius i l’exdirector de l’Abc José Luis Zarzalejos, i també l’han subscrit l’exjutge Baltasar Garzón, el director de cinema Manuel Gutiérrez Aragon, l’exdirector del País Joaquín Estefanía, l’exministre socialista Ángel Gabilondo, el catedràtic Fernando Vallespín i l’escriptora Almudena Grandes, entre d’altres.

En la presentació del manifest, Sartorius ha deixat clar que no accepten el dret a decidir dels catalans, sinó que mantenen que la sobirania és del poble espanyol. “Nosaltres proposem codecidir”, ha afirmat, fent referència a l’hipotètic referèndum espanyol sobre una reforma constitucional. Res més. Sartorius ha insistit que el procés sobiranista català “no és un problema català, és un problema d’Espanya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa