El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Die Zeit’ veu possible la independència de Catalunya
  • CA

El rotatiu alemany setmanal ‘Die Zeit’ fa referència en un article publicat ahir a l’edició digital al cas de Catalunya i Escòcia, i com tots dos territoris volen votar sobre la independència. A més, el rotatiu veu possible que Catalunya arribi a tenir un Estat propi, ja que vaticina que “dos referèndums independentistes podrien canviar la UE”, i insisteix: “En les properes setmanes, podrien canviar les fronteres d’Europa“.

Així, el ‘Die Zeit’ recorda que “el 18 de setembre, quatre milions d’escocesos votaran sobre si marxen de la Gran Bretanya. El 9 de novembre, els catalans volen seguir els passos escocesos, i també volen celebrar un referèndum sobre la independència”. L’article explica que “el 1714 els catalans van perdre el seu poder en favor de la corona espanyola. D’això, diuen els catalans, la regió mai s’ha recuperat. A més, a principis del segle XX el dictador espanyol Franco va prohibir qualsevol identitat regional, i les quatre llengües regionals espanyoles -incloent el català- ja no es podien parlar”.

Després de la mort de Franco, continua el text, “la constitució democràtica espanyola del 1978, va deixar clar que la regió té, per exemple, la seva pròpia força policial. No obstant això Catalunya no s’anomena nació. La regió rica també ha de seguir pagant impostos al govern central a Madrid”. El rotatiu opina, a més, que “a Catalunya la situació és molt més complicada que a Escòcia“, i destaca que “el parlament regional català ha decidit s’ha de fer un referèndum sobre la independència el 9 de novembre. Però aquest referèndum sobre la sobirania local seria il·legal sota la llei espanyola actual i el govern central no es cansa de posar l’accent en això”.

Alhora, deixa clar que “el govern regional català havia demanat al govern de Madrid les competències per celebrar un referèndum. Però la resposta va ser que no”. “Però amb la finalitat de permetre el vot el 9 de novembre, els catalans ara volen fer la seva pròpia llei (regional). Però és susceptible de ser rebutjada pel Tribunal Constitucional espanyol”, insisteix l’article.

El ‘Die Zeit’ recull també la pregunta pactada per la consulta del 9N, i assenyala que si la majoria vol que Catalunya esdevingui un Estat però que no sigui independent, “el Govern regional voldrà negociar més drets d’autonomia”. “Però tothom vol que se li permeti gestionar els seus propis diners i no pagar tant en la distribució financera. Per molts catalans també seria important que la regió en el futur es pogués anomenar ‘nació'”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa