El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bloomberg apunta cap a una independència pactada
  • CA

Bloomberg, el gran mitjà audiovisual nord-americà, ha deixat clar avui que una independència de Catalunya no podria ser unilateral; arribat el cas Espanya l’hauria pactar perquè ella sola no pot assumir el deute públic. “El govern del Regne Unit ha decidit garantir el pagament de tot el deute públic, però Catalunya és massa gran com perquè la resta d’Espanya pugui fer el mateix. És una qüestió molt més problemàtica per a Espanya”, ha advertit Harvinder Sian, estratega del Royal Bank of Scotland a Londres, a l’emissora.

Segons Bloomberg, avui ja hi ha hagut un primer advertiment que el temor a una ruptura amb una Espanya enrocada pot influir negativament als mercats, perquè la prima de risc espanyola ha viscut la seva pujada més forta en els darrers quatre mesos. Els interessos que paga Espanya pel seu deute a 10 anys han viscut la seva pujada més pronunciada des del 15 de maig. S’han situat en el 2,21%, 13 punts bàsics més que al principi de la jornada. Ha estat també l’augment més fort entre tots els països europeus.

Analistes consultats per l’agència Bloomberg asseguren que el repunt respon als dubtes que la possible independència d’Escòcia es pugui contagiar a Catalunya, i que Espanya hagi d’assumir tot el seu deute. L’única solució llavors per tranquil·litzar els mercats, si efectivament hi ha independència, és que el govern espanyol faci una transició pactada i Catalunya sufragui a canvi una part del deute espanyol.

Aquesta de fet és una de les previsions que inclouen els documents del Consell Assessor per la Transició Nacional, que esdevindran el llibre blanc de la independència catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa