El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gregorio Morán insulta Òmnium
  • CA

L’escriptor Gregorio Morán insulta avui en un article a La Vanguardia, Òmnium i l’arriba a titllar de racista. “El nucli viu i enfortit del racisme i del reaccionarisme a Catalunya”, diu de l’entitat presidida per Muriel Casals, en un text que titula “Cal frenar l’estupidesa”.

Morán també carrega contra la V de la Diada, seguint el tòpic espanyolista de relacionar la reivindicació cívica per votar el 9-N, amb els actes que feien règims totalitaris. “Costa molt creure que entre tanta ploma de gall d’indi i tanta llengua de tertuliana només dos testimonis hagin gosat descriure aquesta fantasmagoria de les “pubilles de blanc organdi” amb “urnetes” simbòliques i fons de banderes que evocaven fastos simbòlics de règims per oblidar o papes per avergonyir-se. O es tractava de tenir present el Congrés Eucarístic Internacional del 1952 a Barcelona?”, deixa anar.

Moran també critica que La Vanguardia escrigui els topònims “Catalunya” i “Eivissa” en llengua catalana, quan ell, segons explica, els escriu traduïts a l’espanyol. “Com que fins ara no solia rellegir els articles després de publicats -un narcisisme que ronda el sadomasoquisme- vaig trobar una cosa que no havia escrit: “Eivissa”. El detall voreja el surrealisme no només per l’obvietat que a tot Espanya i a mig món “Ibiza es Ibiza”, inconfusiblement, sinó que a més es tractava d’una execució [la de Raoul Villain] ocorreguda el setembre del 1936, quan els talibans de les llengües encara no havien nascut i tot Espanya iniciava una guerra atroç”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa