El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La gran coalició espanyolista fracassa només començar
  • CA

La gran coalició espanyolista que ha proposat avui la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha fracassat només començar. Cospedal ha demanat una coalició a PSC, Unió, Ciutadans i UPyD per garantir “la integritat d’Espanya i de Catalunya” avui durant la inauguració de la conferència política del Partit Popular de Catalunya a Barcelona. Poques hores després els partits interpel·lats l’han rebutjada.

Al PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, ha estat explícit. En un tuit ha assegurat: “A Sánchez Camacho i Cospedal que demanen una coalició contra el sobiranisme cal respondre que és hora de refer ponts i no de crear fronts“. 

Unió també s’ha expressat. El líder dels democristians, Josep Antoni Duran i Lleida, ha piulat que tant Cospedal plantejant aquesta “entesa” unionista com Camacho instant-lo a “parlar” sobre un “nou centre” polític, demostren que “continuen sense entendre res!”. I en un segon tuit ha afegit: “No saben la diferència entre un ou i una castanya”.

Des d’Unió també ha replicat Cospedal el vicesecretari general d’UDC, Toni Font. Ha afirmat que CDC i Unió comparteixen “el compromís electoral de fer una consulta emparada en la legalitat”, per la qual cosa “Cospedal es pot estalviar la invitació a UDC“. Ha dit que el PP hauria d’oferir a Catalunya un “esforç de comprensió i de respecte”.

Qui no ha rebutjat explícitament aquesta gran coalició és Ciutadans. El seu president, Albert Rivera, ha recordat que el seu partit ja va oferir a un pacte entre els partits que rebutgen la consulta per fer front al sobiranista i que encara no ha rebut resposta. “Fa un any vaig fer una petició de pacte entre partits constitucionalistes a Mariano Rajoy i encara espero la resposta”, ha explicat. De fet, C’s ha mostrat en diverses ocasions la predisposició a formar una coalició amb PP i PSC que configuri un futur govern a Catalunya.

L’únic partit que encara no ha valorat la proposta és UPyD. Aquesta setmana, la portaveu del partit, Rosa Díez, es va reunir amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui li va traslladar que “no està sol” en la defensa de la unitat d’Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa