El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Obliguen a estudiar francès els alumnes de Vall-de-roures que van escollir català
  • CA

El Departament d’Educació del Govern de l’Aragó obliga els alumnes de 1r d’ESO de l’IES Matarranya de Vall-de-Roures, a la comarca del Matarranya, que havien escollit cursar català aquest curs a estudiar francès, segons el Diari de Terol. La decisió se sosté en què la llengua francesa és una assignatura obligatòria en el currículum aragonés, i en canvi la catalana no, i per tant és “il·legal”.

Fins a l’establiment d’aquesta mesura, els alumnes escollien entre català o francès al 1r de l’ESO, però ara s’ha prohibit i això afecta els 24 alumnes que ja s’havien matriculat a català, que ara hauran de canviar a francès. Els pares i mares s’han queixat però la Direcció Provincial no els ha fet cas. Reclamen el dret dels seus fills d’estudiar l’idioma matern i/o partern i consideren que és una decisió precipitada perquè no es pot modificar el projecte educatiu després d’haver establert l’horari escolar.

A canvi, el Departament d’Educació aragonès dóna l’opció d’estudiar català però fora de l’horari escolar, el que s’anomena la “setena hora”, però això obliga pares i mares a pagar les despeses de menjador i de transport escolar, cosa que comporta un cost afegit al preu de l’escola pel fet de voler aprendre català.

Fa tres anys que a l’IES Matarranya s’impartia el català com a assignatura als alumnes de l’ESO. Es va autoritzar en contraprestació a la polèmica decisió de retirar la gratuïtat del menjador i del transport escolar a la tarda als alumnes que es quedaven a l’IES a la tarda per assistir, durant dos dies a la setmana, a les classes de català. Va ser la solució que es va oferir aleshores davant les queixes de les famílies.

La decisió de prohibir el català als alumnes de 1r d’ESO d’aquest institut, no afecta als de 2n i 3r, que podran seguir els estudis de català, ja que no van cursar francès al 1r de l’ESO. L’autorització de l’ensenyament de català permetia el reconeixement del nivell B de català, sempre que es superessin els tres cursos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa