El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Suport rècord del Parlament al 9-N
  • CA


La satisfacció de dos terços del Parlament

Just quan l’Estat espanyol pressiona més contra la consulta del 9 de novembre, el ple del Parlament li ha donat aquest vespre un suport rècord, perquè una part significativa del grup socialista ha trencat la disciplina de vot. Als diputats que donaven fins ara suport al 9-N -els de CiU, ERC, ICV i la CUP- s’hi han sumat els socialistes Joan Ignasi Elena (que ha abandonat el grup), Marina Geli i Núria Ventura. I a més Rocío Martínez Sampere, que és partidària del dret a decidir, no ha estat present a la votació, amb la qual cosa ha evitat seguir la consigna de la direcció de votar contra la consulta.

En total han estat 89 els vots favorables a celebrar la consulta del 9-N amb totes les garanties democràtiques possibles, mentre que només 44 ho han fet en contra (la majoria del PSC, PP i Ciutadans). La votació ha superat per primer cop els dos terços dels presents. El suport al 9-N ha sortit clarament reforçat del debat de política general, i amb una resolució que significativament ja no parla de legalitat espanyola sinó de garanties democràtiques. Coincideix amb la intenció del president Artur Mas i dels líders pro-consulta de seguir preparant-la encara que la suspengui el Tribunal Constitucional, com va avançar ahir El Singular.

Textualment, la resolució insta el president de la Generalitat a convocar la consulta “d’acord amb els marcs legals” (en plural i sense limitar-se al marc espanyol), i també a consultar el ple del Parlament “quan les circumstàncies del procés democràtic per decidir el futur polític de Catalunya ho requereixin”. Reclama al Govern que prengui “totes les resolucions oportunes” i destini “tots els recursos i mitjans tècnics i humans necessaris perquè la consulta es dugui a terme amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”. Amb aquest punt l’executiu ho tirarà endavant després que divendres el Parlament aprovi la llei de consultes.
 
El Parlament aposta també per “donar suport perquè es dugui a terme la consulta el 9-N sobre el futur polític” de Catalunya, i per preguntar sobre allò que van acordar CiU, ERC, ICV i la CUP. El text inclou el contingut de la pregunta doble acordada el 12 de desembre passat.


Alícia Sánchez Camacho, amb cara de circumstàncies
 
La resolució recorda que el poble de Catalunya va expressar “d’una manera molt clara” la voluntat de decidir lliurement el seu futur, i manifesta que “està actuant en tot aquest procés amb plena lleialtat i en consonància amb aquest mandat, igual que el president i el Govern”. La resolució també fa referència a la declaració de sobirania aprovada el 23 de general del 2013 i remarca que manté “tota la seva vigència política”. De fet, recalca que el procés s’ha de continuar regint pels principis vigents que va establir aquesta declaració, amb la qual cosa fa cas omís de la suspensió del Tribunal Constitucional.

La CUP havia presentat una resolució pròpia demanant la “desobediència civil” com a via d’autodeterminació, però s’ha quedat sola en la votació. Els altres partits prefereixen evitar el llenguatge bel·ligerant, prou tensió que hi haurà a partir de la setmana vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa