El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un institut que assessora Margallo veu possible la independència si Espanya se’n convenç
  • CA

El Real Instituto Elcano, que assessora el ministeri d’afers exteriors espanyol, que dirigeix José Manuel García-Margallo, assenyala que la independència de Catalunya només és possible “si Espanya és convenç” que la secessió és convenient. Veu remota aquesta possibilitat, però no la descarta. En canvi, desestima que la separació es pugui produir amb l’ajuda de la pressió internacional. Ho explica aquest institut avui en un article, que es titula “¿Internacionalització del ‘procés’?”. 

“Per descomptat, res d’això resol l’enorme repte democràtic avui plantejat a Catalunya i ni tan sols descarta la possibilitat d’independència (que arribaria en el supòsit avui remot que el conjunt d’Espanya es convenci de la seva conveniència). Però sí vol dir que la solució no vindrà de fora sinó de nosaltres mateixos, de l’habilitat col·lectiva per definir, o no, un projecte comú inclusiu i sensible que sigui prou majoritari”, s’assegura el ‘think tank’ espanyol.

En aquest context, l’Institut Elcano, considera “impensable una intervenció exterior” i sentencia: “Si el president Mas realment creu en les seves sensates advertències sobre l’absoluta necessitat d’evitar la violència i el ridícul, la tesi de la internacionalització hauria d’abandonar-se com més aviat millor”.

L’institut assegura que -en aquests dos anys- governants europeus, representants de la Unió Europea i algún teòric han desautoritzat el procés català. “Merkel i Valls han criticat el procés anant més enllà del que és habitual en qüestions internes. Juncker ha menyspreat en públic l’enviament de cartes suplicants als dirigents europeus. El grup liberal del Parlament Europeu va desautoritzar fa poc a Convergència, i fins i tot algun expert citat per Artur Mas”.

“Amb aquest panorama” […] tot i que “l’Estat adopti mesures coercitives contra una consulta enrevesada, és obvi que no hi haurà resposta internacional”, de la mateixa manera que “ningú reaccionarà quan Roma veti el referèndum que també impulsa el Vèneto”. Sosté que ni en el cas de la suspensió de l’autonomia de Catalunya “es podria esperar gran resposta diplomàtica que la que van merèixer, per exemple, les quatre interrupcions de l’autogovern d’Irlanda del Nord decidides en els últims anys des del Londres admirat pel sobiranisme”, assegura sobre aquesta qüestió l’Institut Elcano. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa