El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cardús: “Tard o d’hora haurem de trencar la legalitat espanyola”
  • CA

El membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) Salvador Cardús ha assegurat aquest vespre que hi haurà un moment que el procés sobiranista haurà de tirar pel dret, més enllà del que digui l’Estat o el Tribunal Constitucional i assumint un cert grau de risc. “Tard o d’hora haurem de trencar la legalitat espanyola”, ha indicat, sense titubejar, el sociòleg català, que ha evitat concretar el quan. “Això ho hem de tenir clar”, ha afegit, tancant una conferència titulada ‘L’hora de la veritat. Del somni a la realitat’.

En un acte celebrat a la Fundació CatDem, vinculada a Convergència, davant d’unes 150 persones que omplien la sala, amb la presència del diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó, Cardús ha comentat que aquest trencament amb l’estat de dret espanyol s’ha de produir “successivament i per escales” i no una sola vegada, com altres veus han afirmat a les últimes setmanes. “Després haurà de venir la declaració solemne de la independència, les negociacions, la fase constitutiva i finalment la proclamació”, ha relatat.

Amb tot, i davant la proximitat del 9 de novembre, Cardús ha alertat que si finalment no es pot votar a la consulta, la gent “no pot caure en la frustració”. “Hi haurà malestar, evidentment, però hem de demostrar que som un poble madur. El més important és que no es trenqui la unitat política. Si es manté, que ens diguin què hem de fer. Si no es manté, sí que el procés entrarà en crisi i quedarem debilitats”, ha advertit un dels ponents del CATN. Així mateix, Cardús ha incidit que el camí serà “llarg” i que això s’ha de viure amb naturalitat.


“La gent ja se sent com si fóssim independents”

Des d’una perspectiva més emocional, l’analista polític ha fet referència al que ha anomenat el “com si”. Ja va passar al franquisme, ha dit, on es van fer activitats i es van crear organismes com si Catalunya fos un país, com els concerts de la Nova Cançó, la fundació d’Òmnium o la sortida de la revista Cavall Fort, o durant el pujolisme, amb la creació de TV3, i el traspàs dels Mossos, l’educació o la sanitat. “I ara aquest com si, és que la gent ja se sent com si fóssim independents”, ha opinat. “Molta gent votarà independència sense ser-ho. No ha passat per cap fase ideològica, sinó que ha decidit passar a ser un país normal”, ha subratllat.

Cardús ha destacat l’actitud constructiva del procés, allunyat del victimisme tradicional i sense centrar-se en anar a la contra d’Espanya. “Vam passar de la humiliació de l’Estatut a sentir-nos poderosos, a deixar de plorar i ja no demanar compassió. Els protagonistes passàvem a ser nosaltres. Aquest canvi de mentalitat ha estat decisiu”, ha afirmat, i ha avisat que el que va passar el 2006 amb l’Estatut podria tornar a succeir amb una hipotètica reforma de la Constitució: “Ningú garanteix que una nova Carta Magna no pogués ser un retrocés”.

Per últim, Cardús ha evidenciat que la força de l’Estat és molt potent i que no es pot subestimar, i que a més el joc brut pot tornar a aparèixer en qualsevol moment, com durant la campanya electoral del 2012. “Un director d’un diari de Madrid li va dir a un conseller [Francesc Homs] que per sobre de la veritat hi ha la unitat d’Espanya“, ha posat com a exemple. Els oients, compromesos amb la causa i de totes les edats, eren conscients de tot el que deia Cardús. S’apropa l’hora de la veritat, i els independentistes volen deixar de somiar precisament per deixar de ser-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa