Tenim la sort d’haver viscut un fugaç retorn al passat: aquell desconcert a Convergència, aquella aspror d’Esquerra, la xiulada poruga d’Iniciativa i el somriure satisfet d’Unió. Fins i tot va tornar una estona aquell regust amarg de no sortir-nos-en malgrat nosaltres mateixos sense necessitar els adversaris polítics reals.

I va ser una sort perquè vam tenir raons per entendre que la nostra incomoditat i el nostre malestar era directament proporcional a l’avenç polític meteòric que hem protagonitzat en aquests darrers cinc anys.

Per això quan s’ha aixecat la boira i hem observat el paisatge després del 13 d’octubre, hem pogut veure una reunió que s’ha dramatitzat en excés i la realitat d’un president de Catalunya oferint una via directa per exercir el nostre dret a decidir el proper 9 de novembre, tot assumint que ens caldrà revalidar el resultat en unes eleccions plebiscitàries. Hem vist un Junqueras incòmode dins una antiga disfressa carodiana, massa petita, assumint que ell, el seu partit i les seves bases faran tot el possible perquè el 9N sigui un èxit de participació; uns dirigents ecosocialistes –Romeva, torna!- inexplicablement i desacomplexadament orgullosos en el seu desconcert i unes CUP decidides a aprofitar cada pam d’aquesta nova proposta per posar-se al servei d’un mandat popular assumit des del primer dia que van entrar al Parlament. I des del carrer, paradoxalment, Òmnium i l’ANC demostrant un sentit d’estat imprescindible per assolir l’estat propi.

I sí, és clar, les inèrcies tenen el seu pes i hi ha qui voldria que la tonalitat del groc compartit fos més semblant a la seva, però tenim un mapa més clar, tenim –per fi, ara sí!- un full de ruta definit on només trobem a faltar la concreció d’unes plebiscitàries que no haurien de tenir lloc més enllà del mes de febrer de 2015. El 9N és un fet, un fet concret i transcendent, i seria una greu irresponsabilitat menystenir-lo.

Dilluns vam patir una estona perquè ens va semblar veure com ressuscitaven els cadàvers de la vella política de tacticisme partidista malentès i vol nacional gallinaci. Va ser un miratge, un toc d’alerta si voleu, però també va ser l’evidència que els partits del bloc sobiranista –que ho tinguin clar- poden gesticular només fins a un cert punt perquè la determinació social majoritària és tan forta que no estem disposats que ningú ens faci perdre aquesta partida sense haver-la jugat. Veurem que els qui no volen jugar ni deixar jugar queden immediatament expulsats de la centralitat política i relegats a observar el tauler des de la grada sud en companyia d’icetes, riveres i d’altres camachos: convidats de pedra amb poc a dir i res a fer més enllà de l’estirabot.

I ara sí, sense cap mena de dubte, propera estació 9N: votem, votem i votem. Perquè és el primer pas per guanyar el futur i, com qui no vol la cosa, perquè ens cal enterrar definitivament l’antic règim amb aquesta revolució democràtica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa