El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament planta cara i nomena l’òrgan de la consulta del 9-N
  • CA


Votació de la designació dels sets membres de la comissió de control que ha de vetllar pel 9N

El Parlament ha plantat cara avui al govern espanyol i al Tribunal Constitucional, que va suspendre dilluns la llei de consultes i el decret de convocatòria signat pel president Mas, i ha nomenat els sets membres de la comissió de control que ha de vetllar per les consultes, també pel 9N. Així s’ha aprovat durant el ple del Parlament d’aquest matí, que s’ha desenvolupat amb gran tensió durant els moments previs a la votació.

Aquesta designació s’ha produït amb els vots favorables de CiU, ERC, ICV i la CUP, i davant de la irritació del PP i Ciutadans, que no han participat en la votació, com tampoc ho ha fet el PSC, argumentant que amb la designació d’aquests set membres s’estaria desobeint el Tribunal Constitucional. Així, la designació s’ha aprovat per 84 vots a favor.

De fet, tant el PSC, com el PP i C’s han intentat que es retirés aquest punt de l’ordre del dia, però no ho han aconseguit. Juntament abans que la votació es produís els diputats de Ciutadans han abandonat la Cambra; mentre que els del PP han aixecat les dues mans durant la votació.

Els diputats de C’s abandona la Cambra abans de la votació

Els partits proconsulta van pactar dilluns el nom d’aquests membres: la catedràtica de dret constitucional de la UAB Mercè Barceló i Serramalera; el catedràtic del departament de Ciència Política de la UAB Joaquim Brugué Torruella; el degà de la facultat de ciències jurídiques de la URV Alfons González Bondia; el catedràtic de dret civil de la UG Miquel Martin Casals; el jurista Marc Marsal Ferret; el catedràtic de ciència política de la UB Jordi Matas Dalmases, i l’advocat Benet Salellas Vilar.

El portaveu del PPC, Enric Millo, ha amenaçat, abans que la votació es produís, que “aquests actes tenen conseqüències jurídiques i legals“, i ha avisat que portarà els diputats que han votat aquesta designació a la Fiscalia. Alhora, ha demanat que la votació no fos secreta, “per saber quins diputats vulneren la llei”. Per la seva banda, el líder de C’s, Albert Rivera, ha avisat que amb la votació el Parlament “s’exposa a ser multat”. A més, ha advertit que “els països on els polítics es posen per sobre de les lleis i de les sentències judicials acaben malament”.

També abans de la votació, el membre de la Mesa del Parlament Pere Calbó, del PPC, s’ha volgut desmarcar de la decisió de votar aquesta designació: “No comparteixo la decisió de la presidència, ni de la Mesa, perquè és un acte il·legal. I no signaré aquest acord per les responsabilitats jurídiques que es puguin derivar”.

Artur Mas i Núria de Gispert avui al Parlament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa