Ahir dimecres, els diputats d’Esquerra al Congrés es van fer una foto a la cambra espanyola, ells amb unes butlletes per votar el 9N i amb Mariano Rajoy al fons, xerrant des del faristol. Algú n’ha dit que va ser un selfie. Però no. El selfie és allò que de tota la vida de Déu coneixem com un autoretrat, així que si mirem la foto veurem clar que cap dels tres protagonistes no va fer la instantània i per tant allò no era un autoretrat. Algú altre la va fer per ells. Per tant, allò no és un selfie, com en canvi sí que l’és, un autoretrat amb totes les lletres, allò que van protagonitzar ahir al Parlament un grup d’individus, un d’ells alçant el braç fent la salutació feixista i xisclant “¡Viva España!”, i tots, prèviament, cridant des de la zona de convidats contra la independència i aplaudint les intervencions dels diputats de Ciutadans i del PP contra el 9-N. Entre ells, gent de Vox (l’ex-partit de n’Alejo Vidal-Quadras) i del PP. De fet, posteriorment Alícia Sánchez-Camacho va evitar condemnar aquest despropòsit, i així va completar l’autoretrat d’aquest submón. Ells tots solets, amb les seves manetes.

I això, dels de la factoria de frases-eslògan tan reiterades com “a Catalunya hi ha por a expressar-se” o “a Catalunya no hi ha veritable llibertat”. Bé, el cas és que por a saludar en pla feixista hi hauria de ser tant com poca llibertat per fer-ho, i menys en la cambra on resideix la sobirania popular, que mereix un plus de respecte, evidentment per als qui li’n reserven algun. Per als qui no hi creuen, evidentment, allò és un recinte on es podria fer de tot, fins i tot convertir-lo en un circ amb freaks i monstres com els dinosaures per vocació amb cervell de mosquit que ahir van perpetrar l’incident a la cambra catalana. I després n’hi ha d’aquests que fan fotomuntatges a internet comparant Artur Mas amb Hitler o diuen que aquí hi ha “nazionalistas”. Quin seguit de casos de projecció tan explícits i que tan demanen a crits d’estudi psicològic!

Que l’oposició al 9-N acabi unint gent que està legítimament per la no independència amb espècimens d’aquesta mena és lamentable i injust per a molta gent anti-independentista o espanyolista sense més. Ara bé, amb la perspectiva del temps veurem clar (ells també) l’error històric que els contraris a la independència han perpetrat en identificar-se amb el no-vot i regalar al sobiranisme la bandera del sí-vot, annexa a la del sí-independència. Perquè la caspa més cutre i l’espanyolisme més ranci està per impedir com sigui, i per la força que ho farien si puguessin, que el poble de Catalunya pugui decidir en llibertat el seu futur. I n’hi ha que s’estan retratant amb ells, tot solets, sense ajuda dels altres, amb el selfie més potent (i trist) que mai hauran protagonitzat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa