El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els partits pro-consulta, abocats a unes eleccions plebiscitàries i la DUI
  • CA

Els partits pro-consulta han quedat aquest vespre abocats a unes eleccions plebiscitàries amb la posterior aprovació d’una declaració unilateral d’independència (DUI) si els independentistes guanyen els comicis. El president Artur Mas ha comunicat en la trobada amb els dirigents polítics celebrada al palau de Pedralbes, que a causa de la pressió de l’Estat espanyol no hi ha “prou garanties democràtiques” per celebrar la consulta del 9-N sobre la base del secret de convocatòria. L’Estat podria perseguir els funcionaris, i els unionistes la boicotejarien. No hi hauria validació internacional.

En la trobada no hi ha hagut un acord sobre què cal fer el 9-N. Mas ha plantejat per aquell dia fer una acció participativa. Ha citat en aquest aspecte l’article tercer de la llei de consultes, que no ha estat impugnat pel govern espanyol. Aquest parla dels processos participatius per fòrum de participació, enquesta o audiència pública. El president compareixerà demà a les 10 hores al palau de la Generalitat, per exposar la seva proposta concreta per aquell dia.

Els diputats Isabel Vallet i David Fernàndez acudint a la reunió

Tot i que sembla clar que el 9-N hi haurà alguna mena d’acte massiu, com que no serà una convocatòria que serveixi per veure quants ciutadans estan a favor o en contra de la independència, serà inevitable convocar les eleccions plebiscitàries, a la qual ja s’hi havia referit en alguna ocasió el mateix Mas. La convocatòria d’eleccions és una potestat del president de la Generalitat, i el govern espanyol no la pot recórrer.

Per convocar les plebiscitàries, tant CDC com l’ANC i Òmnium defensen una candidatura unitària d’ampli espectre, sense sigles de partits i amb la participació de destacades personalitats de la societat catalana com podrien ser des de Lluís Llach a Pep Guardiola. ERC i Unió prefereixen primar el protagonisme dels partits, però no es descarta que al final s’hi avinguin. En el cas d’Unió, almenys una part de la formació democristiana.

ERC ha demanat aquest vespre un Parlament que faci una “declaració d’independència immediata”, en un comunicat en el qual ha criticat el possible pla B de Mas tot i que alhora ha anunciat que l’ajudarà a tirar-lo endavant. El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi Sunyer, també analitzava aquest matí la possibilitat d’unes eleccions plebiscitàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa