El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC i Òmnium: “Exigim unitat al 9-N i eleccions plebiscitàries en tres mesos”
  • CA

Ara és l’hora. El camí sobiranista arriba a la cruïlla final i la societat civil, cada vegada més forta, comença a fer-se sentir per pressionar als polítics. L’Assembla Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, les promotores de les grans mobilitzacions socials dels últims tres anys, no volen perdre més temps i aquest migdia han exigit “que es reconstrueixi la unitat política i que se celebrin eleccions plebiscitàries en un marge de tres mesos”. Aquesta és la condició perquè les dues entitats donin suport al nou 9N. “President, convoqui eleccions. Volem votar abans del març i arribar a la primavera amb un nou parlament”, ha exclamat la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, des del mig de la plaça Catalunya, plena a vessar així com les prolongacions cap al Passeig de Gràcia i Rambla de Catalunya.

 
L’acte de la campanya ‘Ara és l’hora’ s’ha convertit en un clam per la unitat. Fins i tot s’han sentit més crits i càntics d'”unitat” que d'”independència”. La gent congregada al centre de Barcelona, unes 110.000 persones, més del triple que el 12 d’octubre, era conscient del moment delicat del procés després de les fissures entre els partits proconsulta. El 9N segueix en peu, però buit de contingut jurídic arran de la suspensió que va dictar el TC, i amb la relació CiU-ERC esberlada. “No és la consulta que volíem, però tampoc ho era la pregunta que es va pactar i hi vam donar suport per reforçar el procés. Ara ho tornarem a fer per convertir el 9N en la primera volta d’unes eleccions que decideixin el futur de Catalunya de manera veritable i definitiva”, ha dit Forcadell.
 
 Absència de dirigents d’ICV
 
Són tantes les ganes generals d’arribar a bon port que potser la unitat s’ha començat a recomposar avui. A nivell d’imatge segur. En una mena de fila zero hi eren els dirigents de CiU Josep Rull i Jordi Turull, l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, el president d’ERC Oriol Junqueras i la secretària general Marta Rovira i ben a prop la dona d’Artur Mas, Helena Rakòsnik. També hi havia Marc Sallas, de la CUP, però en canvi no s’hi ha vist cap dels màxims representants d’ICV. Ni Joan Herrera ni Dolors Camats, que s’han desmarcat del 9N i per ara neden entre dues aigües sense acabar de definir-se del tot. Sí que hi han acudit dirigents d’EUiA. També s’han deixat veure alguns consellers, com Irene Rigau o Ferran Mascarell, l’eurodiputat convergent Ramon Tremosa, el dirigent d’Unió Antoni Castellà o el president d’Avancem Ernest Maragall, entre molts d’altres.
 
Davant tots ells i la gentada que hi havia, l’ANC i Òmnium s’han erigit en els “garants” perquè no es pugui torçar el camí cap a la votació real. “Us exigim que poseu el país per davant dels partits”, ha incidit Forcadell en la frase més ovacionada del matí. “És la vostra responsabilitat. Demostreu que sou dignes representants del poble que us ha votat”, ha afegit. En el mateix sentit, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha demanat a les formacions polítiques que “caminin juntes fins al final”. “Hem treballat molt tots, també els partits, i no estem disposats a fer cap pas enrere. Ara cal humilitat i generositat”, ha afirmat la màxima dirigent de la històrica entitat. “Hi ha tres coses innegociables: unitat, urnes i independència, si una majoria ho expressa així”, ha conclòs Casals. L’acte s’ha acabat amb el cant d’Els Segadors i la sensació que qui no estigui a l’alçada el tsunami civil se l’endurà per davant. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa