El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crònica: Ridícul internacional de l’unionisme
  • CA

Un dels convidats del PP, just abans de ser expulsat del Parlament @joanmena

El govern espanyol, el PP i Ciutadans donen per fet que controlen la situació, però des que s’ha posat en marxa el nou 9-N cada dia mostren més nervis. El PP ha comès avui un error de gran magnitud quan ha convidat al parlament un grup de simpatitzants del 12 d’Octubre, entre els quals hi havia ultres que han acabat fent salutacions feixistes dins l’hemicicle. La fotografia ha arribat a l’instant als grans mitjans internacionals, entre ells la BBC, Bloomberg i fins i tot Le Monde. La imatge radicalitzada que ha donat el partit del govern espanyol ha estat extraordinària, un tenebrós prolegomen de l’intent de suspendre a partir de demà el “procés de participació” del 9-N. Un pedigrí democràtic a l’alçada del betum.

La presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho

L’evidència que el PP havia convidat l’extrema dreta, i que per tant hi té alguna relació, ha provocat escenes gairebé còmiques, de les quals n’han estat testimoni diputats de diversos grups. “Aquests són teus, eh?”, ha engaltat el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a una diputada popular, en un intent de no quedar implicat en la situació. El popular José Coto estava visiblement molest pel que havia succeït. La sensació al grup parlamentari és de cert descontrol. “Quina cagada! I mira que hi ha gent del PP a qui agradaria venir a un ple”, deia un diputat popular.

Ciutadans, a qui Podemos ha robat el punt trencador que tenia en una part de la societat, tampoc està tranquil. Albert Rivera ho ha posat de manifest quan el dirigent de la CUP David Fernàndez ha pres la paraula a la sessió de control. “Otegi, Otegi, Otegi”, s’ha posat a cridar el president de C’s sense que vingués a tomb, cosa que ha obligat a interrompre el ple. El neguit que posa de manifest l’unionisme en episodis descontrolats cada dia és més significatiu.

El president Artur Mas i la vicepresidenta Joana Ortega

El govern català està pendent de quina mena d’impugnació pot fer l’executiu espanyol al nou 9-N. Se’n fan creus, perquè no entenen què poden atacar si no hi ha res escrit. En tot cas donen per fet que quedarà un ampli marge de maniobra per poder votar el 9-N. “Votarem segur”, diu un col·laborador de Mas.

Han començat entre els partits pro-consulta les anàlisis sobre quin impacte polític tindrà el 9-N, segons com vagi. Si hi ha una participació àmplia, el sobiranisme quedarà molt reforçat, perquè haurà fet el primer pols real amb l’Estat. En aquesta hipòtesi, alguns dirigents de CDC aposten per convocar de manera immediata les eleccions plebiscitàries. En canvi, si les coses es compliquessin, per alguna raó o altra, són partidaris d’estudiar el nou escenari amb menys pressa.

La candidatura àmplia sobiranista ha quedat aparcada fins després del 9-N, també per veure aquests detalls. No hi ha en aquest sentit avenços concrets entre CDC i ERC. Ara però no es descarta que Unió també hi pugui participar, i la majoria de dirigents democristians s’hi estan acostant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa