El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa es fa un embolic amb el ‘nou 9N’
  • CA

El posicionament del govern espanyol davant del ‘nou 9N’ ha variat molt des que el president de la Generalitat, Artur Mas, el va anunciar. La Moncloa s’ha fet un embolic, ja que la primera valoració la va fer el mateix dia el president espanyol, Mariano Rajoy. El 15 d’octubre Rajoy afirmava que “la decisió de retirar la consulta és un triomf de la democràcia i de la llei. No sé el que ha anunciat Mas, però sigui el que sigui és una excel·lent notícia”.

Dos dies després, el 17 d’octubre, alguns mitjans de comunicació espanyols deien que Rajoy estava tranquil perquè “el succedani de consulta no inquietava ningú”, i el mateix dia la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, manifestava: “No sé què té el senyor Mas al cap, però ja no és un referèndum o consulta“.

Però després hi va haver un canvi i ja el divendres passat, el 24 d’octubre, Santamaría ja va anunciar que el govern espanyol estava estudiant recórrer aquest nou 9N i va carregar contra la consulta, i no la va menystenir com havia fet abans. Aquest mateix diumenge, 26 d’octubre, Rajoy va titllar la consulta d’acte “mesquí”.

I, finalment, ahir a la tarda La Moncloa enviava un comunicat per anunciar que l’Executiu de Rajoy engegava els tràmits per impugnar el nou 9N, demanant l’informe previ del Consell d’Estat, tal com va fer amb la llei de consultes i el decret de convocatòria del primer 9N signat pel president Mas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa