El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas anuncia el pla B: urnes el 9N i finalment plebiscitàries
  • CA

El 9 de novembre hi haurà locals, urnes i paperetes. I, més endavant, eleccions plebiscitàries. Aquest és el pla B que ha anunciat aquest matí el president de la Generalitat, Artur Mas, després de la cimera d’ahir entre els partits proconsulta i on no es va arribar a cap acord sobre què calia fer aquest dia. Mas ha comparegut a la Sala Gòtica del Palau de la Generalitat per assegurar que “anem endavant”, i ha deixat molt clar que “l’actitud del govern no és de recular ni de fer passes enrere, és just al contrari”.

Mas també ha explicat durant la compareixença, que ha durat dues hores, que aquesta consulta del 9N no es farà segons el decret de convocatòria que va signar el 27 de setembre i, a més, que “no es pot considerar la definitiva“, anunciant d’aquesta manera unes eleccions plebiscitàries, tot i que sense concretar la data: “La consulta definitiva només es pot fer a través d’unes eleccions que els partits transformin en referèndum de facto, amb llista conjunta i programa conjunt”. El president ha explicat que aquesta “és l’única manera que ens queda de fer la consulta definitiva i que a efectes internacionals pugui ser llegida amb precisió i exactitud”.

Alhora, ha destacat que, si aquests partits treuen majoria absoluta, “el referèndum s’ha guanyat”. En aquest sentit, ha anunciat que “com que convocar eleccions és potestat meva, estic a disposició dels partits que vulguin fer un plantejament d’aquestes característiques per escoltar-los i actuar en conseqüència”. Mas ha deixat molt clar també que, malgrat que el consens polítics s’hagi “esquerdat, que no trencat”, “l’adversari real és l’Estat espanyol”.

Durant aquesta compareixença, on el president català ha acceptat preguntes dels periodistes, Mas ha aprofitat per replicar el president espanyol, Mariano Rajoy, que aquest mateix matí ha celebrat que el 9N no hi hagués referèndum: “És una excel·lent notícia que no se celebri el referèndum”, ha dit Rajoy. En to irònic, Mas l’ha respost constatant que “a vegades les alegries duren unes poques hores“.

“Cal molta gent votant el 9N”

El president de la Generalitat ha demanat també “molta gent disposada a participar votant el 9N“, i ha advertit que “l’èxit del procés democràtic passa perquè el 9N hi hagi a Catalunya una molt alta participació”. En aquesta línia, ha insistit: “Reserveu-vos el dia 9 de novembre, poseu-lo a l’agenda, perquè l’èxit del procés democràtic passa perquè el aquest dia hi hagi a Catalunya una molt alta participació”.

Davant d’una forta expectació, el president de la Generalitat ha assenyalat que al govern espanyol li preocupen dues coses: que el 9N hi hagi molta participació i que les eleccions s’utilitzin com a plebiscitàries. “Necessitem la gent més que mai“, ha reclamat.

Més de 20.000 voluntaris

Per celebrar aquesta consulta anunciada pel president, la Generalitat s’acollirà a marcs legals preexistents de competència en matèria de participació ciutadana. Així, segons ha anunciat Mas, es mobilitzaran més de 20.000 voluntaris per les meses i pels col·legis on se celebri la consulta, i es demanarà també la col·laboració activa dels 920 ajuntaments que van votar mocions de suport al dret a decidir. “Tots els locals que es posaran a disposició pertanyen a la Generalitat”, ha deixat clar el president.

“Tothom que vulgui participar votant podrà anar-hi i respondre la pregunta que es va acordar al desembre de l’any 2013“, ha sentenciat Mas, que també ha explicat que es crearà també un consell general de participació, per supervisar la transparència de tot el procés. Alhora, ha revelat que els resultats provisionals d’aquesta consulta del 9N es donaran a conèixer el 10 de novembre.

El consens polític

En relació al consens polític dels partits proconsulta, el president de la Generalitat ha destacat que “és sempre la baula més feble de la cadena”, i que aquesta “s’ha desencaixat i depèn dels partits que no es trenqui i es pugui tornar a encaixar”.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa