El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ofensiva de l’Estat contra el 9-N
  • CA

El Consell de Ministres ha impugnat avui mateix davant el Tribunal Constitucional la consulta del proper 9 de novembre, segons ha informat aquest migdia la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Tot i això, en la roda de premsa el govern espanyol no ha aclarit pas els detalls de la suspensió, ni a qui preveu que afecti.

“El recurs es presentarà avui, immediatament”. “Impugnem per les actuacions que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el govern de la Generalitat han portat a terme o portaran a terme sobre el 9-N, o actuacions de preparació que s’han realitzat o es pretenen realitzar”, ha dit Santamaría de forma genèrica.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría (EFE)

El govern espanyol considera que la consulta alternativa no té “garanties democràtiques”, i que es tracta d’un “procés sense cens ni administració electoral”, motius pels quals es pot impugnar. “Hi ha suficients arguments jurídics per procedir a la impugnació”, segons la vicepresidenta, que assegura que hi ha “prou elements referendaris” en el procediment del nou 9-N. Enrera queden aquells dies quan l’executiu central menystenia la nova consulta i la ridiculitzava. Ara sap que tindrà una gran transcendència política.

Llum verda a Rajoy

Amb aquest dictamen del Consell d’Estat -aprovat ahir- el govern espanyol culmina el procés per intentar frenar la votació de la consulta. La previsió és que dimarts començarà un ple ordinari del TC on parlarà d’aquest tema, i que llavors es pot suspendre de forma cautelar. Però caldrà veure què en concret queda suspès, tenint en compte que no hi ha cap decret. Quedaran només 5 dies pel 9-N. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa