El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Principi d’acord entre el govern i la CUP pel ‘nou 9-N’
  • CA

El govern de la Generalitat ha anunciat aquest matí un principi d’acord tècnic” amb la CUP per blindar el ‘nou 9-N’, segons ha informat avui el portaveu de l’executiu, Francesc Homs. El també conseller de la Presidència ha insistit en la terminologia d’aquest acord, per “restablir la unitat tècnica: “Situa amb precisió el mínim comú denominador que creiem que es pot assolir, essent pràctics”. L’executiu vol ampliar el pacte ara als altres partits pro-consulta.

Un preacord de 10 punts

L’acord inclou 10 punts, entre els quals destaca la creació d’un òrgan tècnic compost per membres dels diferents partits per comprovar l’operativa necessària per la consulta; activar una comissió de control del desplegament de les campanyes institucionals i assegurar la pluralitat i representativitat de les comissions a nivell nacional i territorial.

A més, el govern i la CUP han acordat compartir “les campanyes institucionals que es fan i s’hagin de fer durant els propers dies”, a més d”explicar “amb tot el detall necessari tot l’operatiu”, com també “dissenyar i executar un cronograma sobre les fases de desplegament de la consulta”, i organitzar i vehicular la crida a la participació d’observadors internacionals”.

Homs també ha explicat que l’executiu i el partit de David Fernández s’han posat d’acord per garantir promoure una campanya deliberativa amb la col·laboració del món local. Finalment, el portaveu ha anunciat que “el govern assumeix formalment i per escrit el compromís amb la ciutadania que ha expressat la voluntat de votar el 9-N”, tal i com també demanava la CUP. A més, l’executiu català “es fa responsable de qualsevol incidència que li pugui ser imputable i de qualsevol alteració de la consulta”.

Nova ronda de converses

Homs ha anunciat que el president de la Generalitat, Artur Mas, tornarà a obrir converses amb tots els partits proconsulta per mirar de recuperar la unitat política per assegurar l’èxit de la consulta del 9-N. “Es tracta de situar també les eleccions amb un caràcter plebisctiari”, ha afegit el portaveu del govern, que ha recordat que l’únic que té la competència per decidir i convocar eleccions és el president Mas. En aquest sentit, escoltaran la petició que ha fet Ara és l’hora i també la dels diferents partits.

“Treballem perquè es pugui votar a tot arreu, i si anem més enllà dependrà de la disponibilitat efectiva dels Ajuntaments que s’hi prestin. A on no sigui així s’haurà de votar a les instal·lacions de la Generalitat”. “El 9 de novembre sortirà bé i serà un èxit de tota la gent partidària del dret a decidir”, ha afegit Homs. El conseller ha valorat que ERC hagi acceptat el 9-N i els seus dirigents s’hagin apuntat com a voluntaris.

L’anunci de Fernández

El diputat de la CUP David Fernàndez ha dit aquest matí -abans de la compareixença d’Homs- que els partits del bloc sobiranista havien acceptat vuit de les condicions que havia posat el seu partit i que ja s’estava a punt de tancar l’acord sobre els altres dos punts.

En una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, Fernàndez ha afegit que l’únic punt que ha estat rebutjat és el de crear una conselleria de la Consulta. Aquesta unitat “és clau per dignificar, mantenir i reforçar el 9-N”, segons ha manifestat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa