El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cop a les urnes: La Fiscalia es querella contra Mas
  • CA

Cop a les urnes del 9-N. La Junta de Fiscals de Sala, la cúpula del ministeri fiscal, ha donat suport al Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, en la decisió d’interposar una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per la votació del 9-N. En concret, els atribueix quatre delictes: desobediència, malversació, prevaricació i usurpació de funcions pel seu paper en la organització del procés participatiu del 9 de novembre.

Torres-Dulce s’ha reunit amb la Junta de Fiscals de Sala aquest matí, durant més de quatre hores. La proposta del Fiscal General ha comptat amb el suport gairebé unànime de la Junta de Fiscals de Sala, que, a diferència dels nou fiscals del TSJ de català, sí veuen indicis de delicte en l’actuació de Mas, Ortega i Rigau. Tot i això, aquest matí s’han posat de manifest dubtes, que han expressat el fiscal del Suprem Pedro Crespo i el de Seguretat Vial Bartolomé Vargas. El primer ha indicat que no és segur que una resolució del Constitucional sigui directament executable, i el segon ha apostat per centrar-se en les demandes ja presentades per grups espanyolistes.

Al final, però, la majoria fiscals han optat per no qüestionar el criteri de Torres-Dulce, que ara ja té via lliure per interposar la querella, tot i que la decisió de la cúpula de la Fiscalia no era vinculant. El fiscal General de l’Estat considera que la resolució de passat 4 de novembre del Tribunal Constitucional en què ordenava la suspensió del nou 9-N “no dóna peu a cap mena de dubte” i afectava tota actuació que contribuís a impulsar el “procés de participació”.

Al seu judici, la suspensió del TC va afectar també a les actuacions que no s’haguessin formalitzat jurídicament “precisament per prevenir actuacions materials en frau de llei o vies de fets buscades intencionadament per impedir la seva eventual impugnació”. En els actes d’impuls d’aquestes actuacions van participar de forma “personal i directa” Mas i la seva vicepresidenta, segons el fiscal general.

“L’incompliment d’aquesta ordre, consumat en el curs de la jornada de votació del 9 de novembre, ha lesionat de manera efectiva un altre bé jurídic: la integritat de la jurisdicció del TC i l’eficàcia de la seva tutela cautelar de l’ordre constitucional”, afegeix la proposta de manera taxativa. Els fets al seu judici “integren tots els elements delicte de desobediència”. Davant d’aquesta postura, els 24 fiscals de Sala presents en la Junta tenien l’acta de la reunió que van celebrar el dilluns els nou membres de la Junta de Fiscals de Catalunya i que va ser remesa a la Fiscalia General de l’Estat per justificar la seva negativa a interposar la querella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa