El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol, impotent davant la desobediència del 9-N
  • CA

El govern espanyol es va haver d’empassar la consulta del 9-N, i ara es mostra impotent a l’hora d’aplicar les amenaces que havia anunciat amb bombo i platerets per castigar la insubmissió. A poc de complir-se una setmana de la consulta, l’Estat no ha aconseguit concretar cap resposta punitiva, a causa dels enfrontaments interns. En medis polítics ha estat molt comentada una frase aquest matí del fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres Dulce, insinuant que potser no hi haurà querella contra el president Artur Mas.

Torres Dulce ha indicat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) haurà d’estudiar què ha passat amb el 9 de novembre en la consulta ciutadana, per les denuncies que van presentar grups espanyolistes, independentment que actuï o no la fiscalia. El fiscal general ha descrit el paper de la fiscalia com a totalment secundari, coincidint amb la tensió que regna amb aquesta institució a causa de les pressions del PP per actuar contra Mas. El cas és que 6 dels 9 fiscals del TSJC s’oposen a la querella que pretén l’executiu popular, segons informa La Vanguardia, i Torres Dulce no s’hi vol enfrontar.

Carlos Floriano i dirigents del PPC, avui amb Alícia Sánchez Camacho

En el bloqueig de l’ofensiva judicial que intentava el govern espanyol hi ha contribuït de forma significativa la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho. Dimarts va anunciar en una entrevista a Tele5 que aquell mateix matí es presentaria la querella pel 9-N, i va enumerar els suposats delictes, citant l’agència Efe. Després va aparèixer en un reportatge de Cuatro presentant-se aparentment com a assessora d’algun fiscal. El malestar que aquestes intervencions van causar a la fiscalia és majúscul.

El sector aznarista del PP treu foc pels queixals per aquesta crisi en la qual sembla haver entrat l’Estat respecte al 9-N, que ha situat en una pèssima posició a més el PP de Catalunya perquè ho havia jugat tot a intentar aturar la consulta. Després de veure com el 9-N hi havia urnes i paperetes, ara observen com no prosperen les represàlies que havien anunciat. Una derrota política en tota regla.

A l’entorn del PP ha començat a créixer la pressió per rellevar el fiscal general de l’Estat, per tal de nomenar-ne un altre més afí a l’estratègia governamental contra el 9-N. El govern espanyol ja hauria sondejat Fernando Grande-Marlaska, president de la sala Penal de la Audiencia Nacional, però aquest no hauria acceptat el càrrec.

Soraya Sáenz de Santamaría i José Manuel Soria, avui a la Moncloa

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha aparegut aquest migdia a la roda de premsa posterior al consell de ministres visiblement refrenada, en aquest moment de bloqueig de l’Estat. Res a veure amb la compareixença que va fer la setmana passada, quan va advertir amb vehemència que qualsevol desobediència tindria conseqüències legals. Avui ja no n’ha parlat, ni una paraula. Ho ha deixat tot a mans de la fiscalia, que fins ara no ha actuat. La imatge d’impotència és palmària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa