El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Exconsellers del tripartit intenten frenar la llista sobiranista unitària
  • CA

Exconsellers del tripartit estan intentant frenar la possibilitat d’una llista sobiranista unitària, en la qual participarien membres de CiU, d’ERC, d’organitzacions independentistes i personalitats representatives. Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura amb José Montilla, i Ernest Maragall, exconseller d’Educació i exdirigent del PSC, estan pressionant el líder republicà, Oriol Junqueras, perquè no s’avingui a la fórmula transversal. No volen saber res d’Artur Mas.

Segons fonts republicanes, Tresserras és un dels dirigents d’ERC que més influeix en Junqueras, i insisteix en la lectura de la divisió tradicional entre esquerres i dretes. Defensa que Junqueras ha d’intentar liderar una aposta política en aquest sentit per intentar guanyar els comicis, que no s’entendrien llavors com a plebiscitaris perquè els partits anirien en confrontació. Fins ara aquesta teoria estava recolzada en les enquestes favorables que situaven repetidament els republicans en la primera posició a Catalunya. Però després del desmarcatge que va fer ERC del nou 9-N, que va deixar Mas sol en la defensa de la nova consulta i va trencar el pacte parlamentari, diversos sondejos apunten que una part dels electors republicans han penalitzat aquesta ruptura de la unitat, cosa que hauria tornat a situar CiU en la primera posició.

Segons l’analista polític Francesc Abad, el descens de la intenció de vot d’ERC arran de la crisi del 9-N és de 3,9 punts (del 23,9 al 20). CiU hauria pujat en canvi uns lleugers 1,5 punts, i combinades les dues tendències és el que situaria la federació en la primera posició.

Els exconsellers que volen evitar la llista conjunta obvien el fet que l’escenari electoral ha canviat amb el 9-N. Ernest Maragall ha seguit parlant avui a Catalunya Ràdio contra la unitat, donant per feta la victòria de Junqueras que temps enrere marcaven els sondejos. “La llista de Mas està pensada per salvar-se ell, és en minúscules. Nosaltres aspirem a una llista en majúscules, on es posin sobre la taula tots els temes clau del país”, ha argumentat.


Junqueras no ha donat una resposta definitiva sobre què pensa fer, i per tant no es coneix encara si les pressions dels exconsellers tindran efecte. Des del revés polític del 9-N s’ha mantingut més allunyat de la premsa i alguns observadors com Eduard Voltas i Pilar Rahola han criticat que ha reaccionat amb tibiesa a la querella que la fiscalia ha presentat contra el govern. El líder d’ERC fixarà la seva posició en la conferència que té previst pronunciar el 2 de desembre al palau de Congressos de Barcelona. Abans, el president de la Generalitat exposarà demà la seva proposta en un acte al Fòrum.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa