El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La hipocresia espanyola: Palestina sí, Catalunya no
  • CA
El Congrés espanyol ha fet aquest vespre un impactant gest que frega la hipocresia, quan ha votat una proposició no de llei a favor del reconeixement de Palestina com a Estat, en el mateix moment que tots els aparells de l’Estat estan intentant vetar la independència de Catalunya. El contrast ha estat majúscul.

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat la proposició en la qual textualment “insta el govern a reconèixer palestina com a Estat”. A la sessió hi han assistit ambaixadors de nombrosos països àrabs i també el representant de l’Autoritat Palestina. En canvi, la resolució no ha estat parlada amb Israel, que es queixa que Europa està vulnerant el criteri de mantenir-se neutral en els conflictes territorials interns. La proposició autodeterminista només fa referència a Palestina, i no realitza cap al·lusió a Catalunya tot i que només fa una setmana de la consulta del 9-N que va mobilitzar 2,3 milions de catalans.

 

Trinidad Jiménez (PSOE) i Rafael Alonso (PP), amb el representant de l’Autoritat Palestina

En la sessió, el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, ha pres la paraula poc abans de la votació per agrair el consens dels grups i ha expressat la “esperança del Govern en què la històrica sessió d’avui serveixi per “desembussar un procés de negociació que porta molts anys encallat”. Margallo també s’ha compromès a que Espanya, com a membre no permanent del Consell de Seguretat de l’ONU, impulsarà “un diàleg per a la pau, seguretat i el desenvolupament d’una regió que porta patint molt temps”.

 
La ministra d’Exteriors durant el Govern de Zapatero (PSOE), Trinidad Jiménez, ha destacat que “el reconeixement de l’Estat palestí és la millor resolució per promoure la pau”, a través d’una resolució que “no va amb ningú ni contra ningú”. Ha estat ella l’encarregada de negociar amb representants del govern popular el text final de la resolució, que era d’iniciativa socialista. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa