El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Policia Nacional té una unitat per investigar polítics catalans
  • CA

L’Estat espanyol ho està intentant tot per aturar el procés sobiranista. La Policia Nacional té des de l’any 2012 una unitat secreta dedicada en exclusiva a rastrejar informació sobre pressumptes irregularitats i delictes de polítics catalans, amb l’objectiu d’utilitzar-la en contra del procés català. Segons publiquen els diaris ‘Ara’ i ‘Eldiario.es’, el ministeri de l’Interior, que encapçala el popular Jorge Fernández Díaz, en nega l’existència, però alguns alts càrrecs del ministeri reconeixen que existeix i saben amb detall quines actuacions desenvolupa aquesta unitat.

Els integrants de l’operatiu camuflen la seva veritable ocupació repartits en dues unitats d’existència ja reconeguda: la de planificació i estratègia, i la d’afers interns. Segons aquesta informació, fa dos anys que aquesta unitat de la Policia Nacional s’encarrega d’aconseguir informació sobre possibles escàndols de polítics catalans que després fan arribar als jutjats a través d’altres unitats policials, i fins i tot les fan arribar als mitjans de comunicació, coincidint amb moments claus del procés. És, per exemple, el que va passar fa poc amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Segons les mateixes fonts, hi ha un document que prova l’existència del grup al cor mateix de la direcció general de Policia: l’oferta per a una vacant a afers interns, una de les unitats que nodreix el grup creat pel ministeri de Fernández Díaz. Aquesta unitat s’hauria de dedicar a investigar possibles males pràctiques d’altres agents, però la convocatòria especifica que es valorarà “positivament” que els inspectors aspirants tinguin “coneixements i / o experiència” en la investigació de delictes de “crim organitzat, delinqüència econòmica i fiscal, blanqueig de capitals, etc.”.

A més, aquesta convocatòria menciona el coneixement d’idiomes, amb una menció explícita a les “llengües cooficials d’Espanya“. Busquen inspectors per investigar policies a Galícia, Euskadi o Catalunya que parlin les llengües pròpies d’aquests territoris, però el cos de la Policia Nacional funciona internament únicament en castellà. A més, a Euskadi i Catalunya la Policia Nacional no té presència en seguretat ciutadana, perquè està transferida.

Fonts policials atribueixen la creació de la unitat secreta al comissari Eugenio Pino, el responsable de la direcció adjunta operativa, on radiquen les dues unitats que nodreixen d’agents el grup secret. Pino és el càrrec policial de total confiança del ministre Fernández Díaz.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa